Home > Coopmans en Anema na rel weer gezamenlijk op schaatsbaan

Coopmans en Anema na rel weer gezamenlijk op schaatsbaan

jan 28, 2022 | 1Limburg, Sport

Schaatsbondscoach Coopmans en Anema, trainer van Team Zaanlander, verschenen vrijdag gezamenlijk op de baan in de National Speed Skating Oval in Peking en spraken op het middenterrein enige tijd met elkaar. De Nederlandse schaatsers werkten in de middag hun eerste training af op de olympische baan.

Kort voor vertrek naar de Spelen verscheen de nieuwste aflevering van een videoserie over Team Zaanlander online. Daarin werd door coaches en schaatsers van dat team slecht en lacherig gesproken over Coopmans en ook over Ireen Wüst. Coopmans kwam begin december bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City hard ten val. Dat moment zit ook in de serie. “Ik wist niet wat ik zag”, zei Coopmans tegen . “Het leek een soort leedvermaak over mijn valpartij. Dat soort dingen kunnen echt niet, hè.”

:

Coopmans was niet alleen boos over opmerkingen die over hem gaan, maar vooral ook over wat er werd gezegd over Wüst en haar deelname aan de achtervolgingsploeg (met Schouten en Antoinette de Jong). Wüst zou in Salt Lake City niet hebben gehandeld in het teambelang en haar ploeggenoten niet op de juiste momenten in de rug hebben geduwd. Aan het einde van de aflevering wordt Schouten gevraagd of ze denkt dat het goed komt met de ploegenachtervolging. “Dat ligt eraan wie de bondscoach selecteert”, zei ze daarop, waarmee ze lijkt te zeggen dat Wüst niet in het team moet.

Coopmans reageerde boos en wilde zo snel mogelijk om de tafel met Anema om een en ander uit te spreken. Dat gebeurde donderdagavond in het olympisch dorp.

Sportkoepel NOC*NSF stuurde een verklaring uit, waarin Anema en zijn assistent Arjan Samplonius hun excuses aanboden. Maurits Hendriks, vertrekkend technisch directeur van NOC*NSF, en technisch directeur Remy de Wit van schaatsbond KNSB namen ook deel aan de gesprekken. “Het was ons duidelijk geworden dat de uitspraken in een documentaire van een van de schaatsploegen tot onvrede binnen bijna de gehele schaatsploeg hadden geleid. Dat is natuurlijk niet hoe je hier wil beginnen”, zei Hendriks.

Coopmans zei in een verklaring zich na de gesprekken weer te willen richten op de sportieve prestaties: “Ik heb mijn hart gelucht, iedereen weet intussen wat ik van deze uitspraken vind. Klaar. Vanaf nu zijn alle ogen gericht op datgene waarvoor we hier in Peking zijn: keihard schaatsen en samen zo veel mogelijk medailles winnen.”

Hendriks is tevens waarnemend chef de mission van TeamNL. Carl Verheijen arriveert namelijk komende weekeinde pas in China. Hij testte twee weken geleden positief op het coronavirus.

Bron: 1Limburg Sportnieuws