Home > Jos Brech tot 16 jaar celstraf veroordeeld in zaak Nicky

Jos Brech tot 16 jaar celstraf veroordeeld in zaak Nicky

jan 28, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Het Hof is daarmee strenger dan de rechtbank Limburg, door wie Brech eerder al werd veroordeeld. Toen kreeg hij echter 12,5 jaar gevangenisstraf.

Volgens het Hof is er voldoende bewijs dat Brech het destijds elfjarige jongetje in augustus 1998 heeft ontvoerd op de Brunssummerheide, waar Nicky op zomerkamp was. Het jonge slachtoffer werd later in een dennenbomenperceel teruggevonden. Zijn pyjama- en onderbroek zaten binnenstebuiten en achterstevoren. Op deze kleding zijn tientallen dna-sporen gevonden.

Na lang zoeken was er een dna-match. Brech bleek de bron van het merendeel van de sporen op Nicky’s kleding. “Deze sporen passen bij intensief contact, op gerichte handelingen met seksueel motief. We stellen vast dat Nicky’s schaamstreek of billen zijn betast en we zien geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat een ander de handelingen heeft gepleegd”, aldus het Hof.

Toen de politie Brech jaren geleden met de dna-match wilde confronteren, bleek hij niet meer in Nederland te verblijven. Gevlucht, stelt justitie. Brech weerspreekt dat en stelt dat hij toevallig op reis was. Hij werd uiteindelijk in augustus 2018 in Spanje gearresteerd. Het Hof rekent Brech aan dat hij vluchtte om niet met de gevonden sporen in verband te kunnen worden gebracht.

De vijftiger uit Simpelveld heeft lang gezwegen, maar kwam na veel mitsen en maren toch met een verklaring. Hij claimt Nicky te hebben gevonden op de Brunssummerheide tijdens een fietstocht. Volgens Brech was Nicky al overleden en heeft hij vervolgens geprobeerd de kleding van het kind ’te fatsoeneren’. Dat zou zijn dna op de kleding van het slachtoffer verklaren.

Hij meldde de vondst van Nicky niet bij de politie, naar eigen zeggen omdat Brech een zedenverleden had en bang was meteen als dader te worden aangewezen. In de jaren tachtig had hij immers al minderjarige jongens aangerand.

Het Hof noemde die beslissing ‘niet begrijpelijk’ en kwalificeerde de verklaring van Brech als ‘onaannemelijk’. “Daarnaast kwam hij meer dan twee jaar na zijn aanhouding pas met zijn verhaal. Hij heeft tot aan zijn verklaring dan ook alle gelegenheid gehad om zijn verklaring af te stemmen op de inhoud van het dossier.”

Dat Brech in de jaren tachtig ook jongens aanrandde in bosrijk gebied, tijdens een zomerperiode, wordt door het Hof als schakelbewijs gezien. “De modus operandi komt overeen. Hij heeft in eerdere gevallen zijn slachtoffers ook in stilte benaderd, vastgegrepen en heeft vervolgens ontuchtige handelingen met ze gepleegd. We kunnen een herkenbaar patroon opmaken.”

Daarnaast zien de hogere rechters ook voldoende bewijs voor wederrechtelijke vrijheidsberoving, ontvoering dus. “Uit verklaringen blijkt dat Nicky een schuchtere jongen was. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat hij uit vrije wil met verdachte is meegegaan.”

Nicky is overleden door smorend geweld. Volgens het Hof kan het niet anders dan dat Brech zijn slachtoffer heeft vastgegrepen, zijn hand op de mond van het slachtoffer drukte en hem daardoor van het leven beroofde. “Iedereen begrijpt dat dit zeer gevaarzettend is. Hij heeft de reële mogelijkheid gecreëerd dat Nicky hierbij kwam te overlijden.” Dat levert bewijs op voor ‘doodslag’.

De verdenking ‘seksueel binnendringen’ ging vrijdag van tafel bij gebrek aan bewijs. Brech wordt wel veroordeeld voor ‘ontucht’, vanwege het betasten van de billen en schaamstreek van Nicky. Tijdens het onderzoek in de zaak Nicky Verstappen stuitte de politie ook op 392 kinderpornografische afbeeldingen op de computer van Brech. Ook daar hij is hij voor veroordeeld.

“Verdachte heeft een elfjarige jongen zijn meest kostbare bezit, het recht op leven, ontnomen”, zei de voorzitter van het Hof vrijdag. “Nabestaanden zullen nooit weten hoe Nicky zich zou hebben. Nicky zal altijd elf jaar oud blijven.” Dat Brech zijn verantwoordelijkheid nooit heeft genomen door te blijven zwijgen, wordt hem zwaar aangerekend. “Hij heeft onnodig extra leed veroorzaakt.”

Bron: 1Limburg Nieuws