Home > Nieuwe aanhoudingen, maar meer activisten in Sterrebos

Nieuwe aanhoudingen, maar meer activisten in Sterrebos

jan 30, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Er zitten ongeveer vijftien betogers in de bomen, uit protest tegen het kappen van bos voor uitbreiding van autoproducent VDL Nedcar.

Het bos is privéterrein, eigendom van VDL Nedcar en verboden toegang. Desondanks wilden mensen het Sterrebos de afgelopen dagen betreden. Volgens een woordvoerster van actiegroep Red het Sterrebos was het de bedoeling dat zeker vijf van hen de bezetters in het bos zouden versterken. In totaal werden er tot nu toe veertien mensen aangehouden.

Sinds vrijdagochtend bezetten actievoerders het bosgebied om te voorkomen dat zeven hectare verdwijnt voor uitbreiding van de productiehallen van de autoproducent. Ze zitten in hangmatten, hoog in de bomen en zijn niet van plan te vertrekken. Hun tweede nacht is volgens Van Houten ‘vrij rustig’ verlopen. De actievoerders hebben al laten weten te zorgen dat alle openbare wegen rondom voor iedereen toegankelijk blijven.

Volgens haar mag er zondag rond 13:00 uur weer proviand naar de groep worden gebracht. De mensen die eten brengen, gaan onder politiebegeleiding het bos in, zegt Van Houten. Van burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen mocht er zaterdag ook proviand worden gebracht. Eerder al zei de burgemeester: “Het is niet de bedoeling dat mensen uit vrije overweging naar het Sterrebos komen en eten en drinken brengen. De actievoerders bevinden zich nog steeds op privéterrein. Daar hebben mensen niets te zoeken.”

De Raad van State oordeelde eerder dat de voorbereidingen van de kap gewoon konden doorgaan. Of de bomen ook daadwerkelijk mogen worden gekapt, is nog niet bekend. Daarover doet de hoogste bestuursrechter binnenkort uitspraak in een zaak die door een milieugroepering is aangespannen.

Bron: 1Limburg Nieuws