Home > Bezetters Sterrebos: ‘Beveiliging laat ons niet slapen’

Bezetters Sterrebos: ‘Beveiliging laat ons niet slapen’

jan 30, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“Beveiligers zijn soms vriendelijk, maar vaak ook niet, vertelt een activiste, die zichzelf ‘Boktor’ noemt vanuit haar hangmat tegen het ANP.

“Gisteravond schalde op een gegeven moment harde muziek uit een speaker”, aldus de vrouw, die zegt “onder de 40” te zijn. “En zo om het uur schijnen ze met fel licht van zaklampen naar ons, of ze roepen dingen die niet erg respectvol zijn, zodat we er niet van kunnen slapen. Een van ons is om die reden zondag vertrokken. Ze werd voortdurend uit haar slaap gehouden, voelde zich daardoor niet goed en moest vertrekken. Ook een tweede persoon is zondag vertrokken.”

VDL Nedcar was zondag niet bereikbaar voor commentaar op deze aantijgingen.

Volgens de activiste lukt het vooralsnog om contact met de buitenwereld te houden. “Ik heb een hele oude Nokia, die gaan lang mee”, zegt ze. “En we hebben powerbanks bij ons.” Het is intussen wel een hele uitdaging om in beweging te blijven. “We zijn hier met zijn drieën, redelijk vlak bij elkaar. We zijn aan het proberen touwen tussen de bomen te spannen, zodat we naar elkaar toe kunnen. Ook roepen we naar elkaar, om informatie uit te wisselen en te vragen hoe het gaat. Daarnaast probeer ik ook altijd mijn hangmat beter te bevestigen. Dus vervelen? Dat valt wel mee. Alleen ’s nachts slapen lukt niet altijd.”

Ze hangt nu twee dagen tussen de bomen. “Ik houd het nog wel vol, hoor. Alleen ’s nachts is het hier heel erg donker. Best wel eng. Overdag is het wel leuk. Het voelt goed om hier te zijn voor een goed doel. “Ik maak me grote zorgen om de klimaatcrisis. Ik vind het heel verdrietig dat ze dit bos willen gaan kappen. Daarom ben ik hier.”

Ongeveer vijftien betogers zitten sinds vrijdag in bomen, omdat ze het niet eens zijn dat VDL Nedcar het bos wil kappen. De autoproducent is van plan om zeven hectare bomen met de grond gelijk te maken voor de uitbreiding van de productiehallen.

Bron: 1Limburg Nieuws