Home > Burgemeester in gesprek met VDL: ‘Onbegrip voor deze actie’

Burgemeester in gesprek met VDL: ‘Onbegrip voor deze actie’

jan 31, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat stelt Verheijen na een gesprek met enkele medewerkers van de autofabriek.

Volgens hem zorgt de actie van een groep milieuactivisten voor onrust bij VDL Nedcar. “Ook over het voortbestaan van de fabriek”, vertelt Verheijen. Het personeel zit namelijk niet te wachten op een déjà vu.

Tien jaar geleden viel het doek voor Nedcar toen Mitsubishi Motors Corporation liet weten dat de fabriek vanaf 2013 geen nieuwe modellen meer zou produceren. “Plotsklaps was de baanzekerheid van vele duizenden medewerkers weg”, zegt Verheijen. Echter kwam er onder de vlag van de Eindhovense VDL Groep een doorstart. In 2014 opende koning Willem-Alexander de vernieuwde fabriek van VDL Nedcar.

“Begrijpen de actievoerders wel wat de regio staat te wachten als de deal afketst?”, aldus een werknemer tegen de burgervader. Daarnaast vinden ze dat de milieuactivisten moeten beseffen dat de fabriek meer nieuwe bomen plant dan dat er gekapt worden.

Betogers zitten sinds vrijdag in bomen, omdat ze het niet eens zijn dat VDL Nedcar het bos wil kappen. De autoproducent is van plan om zeven hectare bomen met de grond gelijk te maken voor de uitbreiding van de productiehallen. De eerste dag van de bezetting klommen zo’n 27 actievoerders in bomen, daar zijn nu nog vijf van over.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) verwacht nog tot maandagavond zware windstoten kunnen voorkomen. Zeker tot 16:00 uur geldt code geel in Limburg. Desondanks blijven de laatste vijf bezetters in het bos. Iets wat Verheijen niet verstandig vindt: “De kou, het gure weer en harde wind tasten hun uithoudingsvermogen aan.” Twee ‘rescue-klimmers’ mochten daarom het bos in om iedereen te checken op veiligheid.

Bron: 1Limburg Nieuws