Home > Werknemers VDL Nedcar tegen bezetting Sterrebos

Werknemers VDL Nedcar tegen bezetting Sterrebos

jan 31, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Volgens vakbond FNV is maar net voorkomen dat werknemers de actievoerders eigenhandig ‘uit de bomen hebben gemept’. Ze vrezen voor de toekomst van de fabriek. Om de onrust een stem te geven, houdt de vakbond dinsdag een manifestatie voor de poort van de fabriek.

“Ik heb de afgelopen dagen honderden reacties gehad van werknemers van VDL Nedcar”, zegt Ron Peters van FNV. “Mensen maken zich grote zorgen over het voortbestaan van hun fabriek. We hebben echt ons best moeten doen om te zorgen dat werknemers niet zelf het bos in zijn gegaan om de boomhangers eruit te halen. Ik heb ze op het hart gedrukt het hoofd koel te houden. Dat lijkt nu gelukt.”

Sinds afgelopen vrijdag zit een aantal actievoerders in enkele bomen van het Sterrebos omdat ze de kap van het bos willen voorkomen. Die kap is nodig voor de uitbreiding van VDL Nedcar met een tweede productielijn. En die lijn is volgens het bedrijf noodzakelijk om een nieuwe klant binnen te halen. Volgend jaar stopt BMW er mee in Born en zou de fabriek geen opdrachtgevers meer hebben.

VDL Nedcar wacht op dit moment nog op een uitspraak van de Raad van State over de kap. Die uitspraak hoopt de rechter uiterlijk 23 februari te doen. Stel het bos mag gekapt worden, dan heeft VDL Nedcar daar nog een weekje de tijd voor, want vanaf 1 maart mag er sowieso nergens worden gekapt vanwege de start van het broedseizoen.

“Dus je wilt niet dat je op 23 februari hoort dat ze mogen kappen, maar dat er dan nog dagen verloren gaan met het verwijderen van actievoerders”, zegt Peters. “VDL heeft die week echt nodig om het benodigde stuk te kappen, dus moeten de actievoerders eruit zijn. Liefst eerder, als de rechter bijvoorbeeld ook eerder met een gunstige uitspraak komt.”

De vakbond heeft geen begrip voor de actievoerders. “Een paar van die boomhangers komen van heinde en verre een stuk bos beschermen terwijl zo’n 4200 werknemers in spanning zitten over wat de toekomst van VDL Nedcar gaat zijn. In deze situatie moet je pakken wat je kunt pakken en ik heb goede signalen dat VDL Nedcar echt heel ver is met die nieuwe klant.”

Om de werknemers een stem te geven, zijn dinsdagmiddag twee korte bijeenkomsten voor de ingang van de fabriek. “Ik zal daar een statement afgeven”, zegt Peters. “En misschien ook de ondernemingsraad en we vragen ook de directie om te komen.”

Bron: 1Limburg Nieuws