Home > LIVE: Ruim 56 miljoen extra coronasteun voor cultuursector

LIVE: Ruim 56 miljoen extra coronasteun voor cultuursector

jan 31, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Het kabinet trekt nog eens 56,5 miljoen euro uit voor coronasteun aan de cultuursector, laat staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) maandag weten. Het geld is beschikbaar voor de periode van 1 februari tot en met 8 maart en komt bovenop de eerdere 195 miljoen euro steun.

Er komt 40 miljoen extra bij voor de zogeheten ‘suppletieregeling’, waarmee tot 85 procent van de tickets voor voorstellingen opgekocht kunnen worden. Die kunnen dan ook doorgaan als er niet genoeg publiek is. De overige 16,5 miljoen euro gaat naar instellingen in de basisinfrastructuur. Dit zijn theatergezelschappen, musea of orkesten die subsidie krijgen.

Bijna alle commerciële testlocaties die zouden bijspringen wegens drukte bij de GGD waren maandag nog dicht en zullen vermoedelijk ook dinsdag gesloten blijven. De commerciële coronatesters sloten eind vorig week hun deuren bijna net zo snel als die waren geopend, omdat er amper klanten kwamen en het niet rendabel was. De commerciële aanbieders willen voordat ze heropenen eerst een oplossing van de GGD voor het minder snel doorsturen van klanten dan volgens hen de bedoeling was.

De boekingen naar verre bestemmingen nemen toe, merken reisorganisatoren zoals Voja Travel, vliegticketverkoper Vliegtickets.nl en brancheorganisatie ANVR. Volgens de organisaties betekent dit dat het vertrouwen om ook verder dan Europa te reizen weer terugkomt. Wel staan de officiële reisadviezen van de overheid voor plekken buiten Europa veelal nog op oranje, wat inhoudt dat reizen wordt afgeraden tenzij noodzakelijk.

Januari 2022 gaat de recordboeken in, want nog nooit zijn er in een maand tijd zo veel mensen positief getest op het coronavirus. In 31 dagen tijd registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iets meer dan 1,3 miljoen positieve tests.

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn maar liefst 112.278 positieve coronatests geregistreerd in Nederland. Dat is met afstand het hoogste aantal ooit. Afgelopen vrijdag en zondag waren er ongeveer 75.000 nieuwe gevallen bij gekomen.

Het cijfer kan wel een vertekend beeld geven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kampt al een paar weken met een grote achterstand, maar die is in de afgelopen dag ingelopen.

De verpleegafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen verzorgen momenteel 1035 mensen met corona. Dat zijn er 90 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het gaat om de vierde stijging op rij. Ook is het voor het eerst in meer dan 2 weken dat er meer dan 1000 coronapatiënten op deze afdelingen liggen.

In totaal liggen er nu 1247 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 93 meer dan de voorgaande dag. Op de intensive cares nam dit aantal afgelopen etmaal toe met 3 tot 212. In de afgelopen 24 uur werden er 138 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, op de ic’s ging het om 11 nieuwe opnames.

De Formule 1 stelt dit jaar volledige vaccinatie verplicht voor iedereen die werkzaam is in de koningsklasse van de autosport. Het gaat volgens de BBC niet alleen om de coureurs en medewerkers van de teams, maar ook media, gasten en al het andere personeel.

Tot nog toe was vaccinatie nog niet verplicht, maar de mondiale raad van autosportfederatie FIA heeft nu anders bepaald. De verplichting tot vaccineren kan ertoe leiden dat coronaregels in de Formule 1 iets worden versoepeld, zoals minder testen en een iets minder gesloten coronabubbel. Het is volgens de Britse omroep nog niet helemaal duidelijk of er medische vrijstellingen zullen worden toegestaan.

Voor zover bekend zijn alle Formule 1-coureurs gevaccineerd.

Bijna alle commerciële testlocaties die zouden bijspringen wegens drukte bij de GGD zijn nog dicht. Dat melden bestuursvoorzitters Jeroen de Jong van SpoedtestCorona en Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl. Zij zeggen contact te hebben met collega-aanbieders in het commerciële veld.

De commerciële coronatesters sloten eind vorig week hun deuren bijna net zo snel als die waren geopend, omdat er amper klanten kwamen en het niet rendabel was. De commerciële aanbieders willen voordat ze heropenen eerst een oplossing van de GGD voor het minder snel doorsturen van klanten dan volgens hen de bedoeling was.

Prijsvechter Ryanair denkt dat de opleving van het reisverkeer wat langer op zich laat wachten. De Ierse onderneming wil de vraag naar vliegtickets aanjagen en heeft daarvoor de prijzen verlaagd. Dat gebeurt op het moment dat steeds meer landen nadenken over het opheffen van reisbeperkingen.

Ryanair ziet het aantal boekingen verbeteren, zo werd in een handelsupdate gemeld. De meeste tickets worden nog wel lastminute aangeschaft. Verder moet ook nog wel rekening gehouden worden met eventuele verstoringen als gevolg van het coronavirus. De timing van het herstel is ook onvoorspelbaar, aldus financieel directeur Neil Sorahan van Ryanair in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Mensen met langdurige coronaklachten (long Covid) willen dat er meer oog komt voor hun situatie. Patiëntengroep Long Covid Nederland ziet dat het op meerdere terreinen misgaat: diagnoses worden laat gesteld, vooral vrouwelijke patiënten krijgen regelmatig eerst te horen dat hun klachten een psychische oorzaak hebben en bij werkgevers en overheidsdiensten als het UWV ontbreekt het vaak aan kennis over chronische klachten na Covid-19, stelt de organisatie.

Voor de eerste Nederlanders die te maken kregen met het coronavirus is dat nu bijna twee jaar geleden. Dat is een kritieke grens voor mensen die door hun ziekte in de ziektewet belandden, want werkgevers mogen in de regel na twee jaar een ontslagprocedure beginnen.

Muziekstreaminggigant Spotify kondigde zondag aan dat het luisteraars van podcasts over Covid-19 zal gaan “begeleiden naar meer informatie” over de Covid-19-pandemie, zei Spotify-topman Daniel Ek zondag.

Spotify zal daartoe een “speciale Covid-19-Hub” creëren die wordt toegevoegd aan elke podcast die een discussie over Covid-19 bevat. Luisteraars worden dan doorverwijzen naar “door data gedreven feiten, zoals gedeeld door wetenschappers, artsen, academici en gezondheidsautoriteiten over de hele wereld, evenals links naar betrouwbare bronnen”, aldus Ek. De functie zal “in de komende dagen” worden uitgerold.

Nederlandse winkeliers hebben afgelopen jaar meer omzet gedraaid dan in het eerste coronajaar 2020. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat deels doordat de prijzen flink zijn gestegen. Maar ook als gekeken wordt naar de hoeveelheid verkochte producten dan ging het beter dan aan het begin van de coronapandemie.

Alles bij elkaar heeft de detailhandel, voor koopdagen gecorrigeerd, 4,4 procent meer omgezet dan in 2020. Het verkochte volume aan producten nam daarbij met 2,9 procent toe. De cijfers werden voor het tweede jaar op rij sterk beïnvloed door de virusuitbraak, die ook afgelopen jaar verschillende perioden gepaard ging met strenge lockdownmaatregelen en winkelsluitingen. Online gingen de verkopen daardoor met wel 23,6 procent omhoog.

Het Veiligheidsberaad praat maandagavond in Utrecht over mogelijke speciale corona-afspraken voor de carnavalsperiode. Daarna bespreken de burgemeesters een langetermijnvisie op het coronabeleid. Justitieminister Dilan Yesilgöz en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid schuiven aan.

De burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in de carnavalsdagen nauwelijks te handhaven zijn. Carnavalsvierders hossen gewoonlijk arm in arm en lopen in groepen op straat. De optochten zijn al vrijwel overal afgelast, maar in kroegen zal zeker carnaval worden gevierd, denken de burgemeesters. Yesilgöz bespreekt de situatie met de burgemeesters Annemarie Penn-te Strake (Maastricht), Jack Mikkers (Den Bosch) en Hubert Bruls (Nijmegen).

Er moet een extra vangnet komen voor de grote groep longcovidpatiënten die bijna twee jaar ziek zijn en hun baan dreigen te verliezen. Dat vinden vakbond FNV en patiëntenorganisaties, meldt het AD.

Hulp is op zijn plaats, omdat de begeleiding richting terugkeer op de werkvloer voor deze groep niet op orde is, menen de belangenbehartigers. Duizenden mensen dreigen daardoor in de problemen te komen. “Een onorthodoxe ziekte vraagt om onorthodoxe maatregelen”, zegt Michael Rutgers. Hij is directeur van Longfonds, dat patiënten met long covid bijstaat. “Dit is niet gewoon een ziekte, maar een hausse aan mensen met dezelfde problemen, die ineens in deze situatie belanden.”

Bron: 1Limburg Nieuws