Home > Geen aparte coronaregels tijdens carnaval

Geen aparte coronaregels tijdens carnaval

jan 31, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Het kabinet houdt over twee weken een nieuw ‘weegmoment’ om te kijken hoe de situatie rondom de coronapandemie is. Alle maatregelen die daarna worden getroffen, gelden voor het hele land en het carnaval krijgt hierin geen uitzonderingspositie, zo liet Yesilgöz na afloop van het beraad weten.

Het overleg tussen de burgemeesters Annemarie Penn-te Strake van Maastricht, Antoin Scholten van Venlo, Jack Mikkers van Den Bosch, John Jorritsma van Eindhoven en Hubert Bruls van Nijmegen en de justitieminister leverde verder weinig concreets op. Afgesproken is om over twee weken opnieuw om tafel te gaan zitten.

In de tussentijd zullen de carnavalsburgemeesters praten met collega’s van kleinere gemeenten, horecaondernemers, carnavalsverenigingen en andere organisaties om te kijken welke opties mogelijk zijn.

Half februari moet bekend zijn in welke vorm carnaval dit jaar kan doorgaan. De 1,5 meterregel blijft het grootste struikelpunt. Daar moet volgens de carnavalsburgemeesters in het Veiligheidsberaad een besluit van het kabinet over komen. “Het is nu te vroeg om een knoop door te hakken”, zei Yesilgöz na afloop van het overleg met de burgemeesters in Utrecht.

Over twee weken moet duidelijk zijn wat er kan gezien de besmettingscijfers. “Carnaval is er, heb ik begrepen. Nu moeten we kijken hoe dat kan worden gevierd onder de geldende coronamaatregelen. Eén ding is duidelijk: het zal niet zijn zoals ze gewend zijn. Helaas moeten mensen ook inleveren”, aldus de minister.

“Carnaval is een traditie. Dat is wat anders dan een evenement dat je vergunt. Je mag verkleed de straat op gaan en een kroeg binnenlopen. Daar kunnen wij niets aan doen, maar we maken ons er wel zorgen over”, zegt Hubert Bruls. Optochten en grote vergunde feesten gaan sowieso niet door. Die zijn allemaal al afgelast.

Bron: 1Limburg Nieuws