Home > ‘Schoënste vastelaovend oëts, mer geine georganiseerdje’

‘Schoënste vastelaovend oëts, mer geine georganiseerdje’

feb 1, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Na het overleg tussen tussen burgemeesters uit het zuiden van het land en justitieminister Dilan Yesilgöz maandagavond, resteren meer vragen dan antwoorden. Over twee weken wordt besloten of en hoe carnaval in Limburg plaatsvindt. Na die beslissing blijven nog twee weken over voor verenigingen, gemeenten en ondernemers om zich voor te bereiden.

Volgens Bart Maes, voorzitter van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV), hoeft die krappe deadline geen beletsel te vormen voor organisaties. “De grote evenementen waren sowieso al afgelast. Het risico van bijvoorbeeld het boeken van artiesten voor grote evenementen was al te groot. Vergunningsaanvragen voor festiviteiten op kleinere schaal kunnen ook in die twee weken nog behandeld worden, dat moet geen probleem zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan een kinderoptocht.” De voorman van de verenigingen ziet het positief tegemoet: “Het wurdj de schoënste vastelaovend oëts, mer geine georganiseerdje.”

Carnavalsburgemeester Antoin Scholten van Venlo erkent dat het hete hangijzer nog wel even op temperatuur blijft. Al is hij wel optimistisch over de kansen voor vastelaovend. “Het is al lastig om een minister uit Amsterdam uit te leggen wat vastelaovend is. Daar zijn we mee bezig en we hopen dat we straks toch op een beetje leuke manier carnaval kunnen vieren.” Scholten ziet daarin eigenlijk maar twee mogelijke smaken. “Of je gooit alle horeca dicht, daar ben ik een groot tegenstander van. Maar dat zou in theorie kunnen. Of je zegt: je hebt een vorm van carnaval zonder anderhalve meter en aan een tafeltje zitten. Dat is geen carnaval. Dat kan niet. Je moet meer ruimte geven.”

In Maastricht klinken gemengde gevoelens na het uitblijven van de witte rook. “Wij zijn teleurgesteld dat er nog weinig duidelijk is. Al begrijpen we natuurlijk dat het een duivels dilemma is; nu al voorspellen hoe de situatie over twee weken is”, laat Armand Peereboom van de Maastrichtse stadsvastelaovendsvereniging De Tempeleers weten. Toch voert ook bij hem optimisme de boventoon: “We krijgen sterk het gevoel dat er alles aan wordt gedaan om het zo goed mogelijk door te laten gaan.”

Voor hun carnavalsactiviteiten vormt het uitgestelde beslissingsmoment in ieder geval geen zwaard van Damocles. Peereboom: “De activiteiten die nog niet afgelast zijn, kunnen we makkelijk organiseren binnen die twee weken. Denk dan bijvoorbeeld aan de geplande Vastelaovendsquiz.” Ongeacht of dergelijke activiteiten plaatsvinden, is de drang naar carnaval onder mensen niet tegen te gaan: “Mensen gaan sowieso de straat op. Ze zijn coronamoe. Laten we er daarom voor zorgen dat we er in ieder geval grip op houden.”

Dat gevoel overheerst ook bij de artiesten, die in de startblokken staan om toch maar ‘iets’ te doen zo gauw het sein op groen staat. “De agenda is vooralsnog leeg, maar dat kan zomaar veranderen”, zegt Bjorn Poels van zangduo Bjorn en Mieke. “Grote evenementen zijn natuurlijk al langer afgelast maar er zijn heel wat cafés en zalen die klaarstaan. Er staan dan ook heel wat optredens in optie. Ons boekingskantoor weet dat we beschikbaar zijn en die gaan knallen zo snel het kan. Optreden is het leukste dat er is. En we willen natuurlijk ook graag ons nieuwste nummer op de bühne brengen.”

Voor de horeca-branche zorgt het uitblijven van groen licht ook voor samengeknepen billen. “Het is erg lastig”, vertelt Erik Blokdijk, eigenaar van Café&Zo in Roermond. “Na maanden van sluiting kunnen we een carnavalsomzet zeker gebruiken. Qua inkoop en personeelsplanning proberen we ons zo goed mogelijk voor te bereiden, in hoeverre dat kan.”

Voor Jan-Paul Rutten, directeur van de Gulpener Brouwerij, is het glas in ieder geval halfvol. “Linksom of rechtsom, wij zorgen dat er genoeg bier is. Onze voorraden zijn op orde, en als die niet opgaan tijdens carnaval compenseren we dat in de periode erna. Daar komen we wel aan uit. Kroegen bestellen sowieso vaak maar voor een paar dagen vooruit.” Financieel gezien zou een afgeslankte of afgelaste carnaval een aderlating zijn voor de Limburgse brouwerij: “Twintig procent van onze business speelt zich onder de rivieren af”, vertelt Rutten, “Maar het is eigenlijk meer dat ik het iedereen gewoon gun.”

Bron: 1Limburg Nieuws