Home > Dodelijke aanrijding Blerick: justitie zet in op moord

Dodelijke aanrijding Blerick: justitie zet in op moord

feb 2, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat bleek woensdag tijdens een pro-formazitting in de Roermondse rechtbank, waarbij de rechters zich bogen over het onderzoek in de zaak. Besloten werd dat verdachte Marcelino psychologisch onderzocht moet worden.

Bij de dodelijke aanrijding op de kruising van de Nieuwborgstraat met de Burgemeester Gommansstraat kwam op 1 november vorig jaar de 26-jarige Bartek om het leven. Zijn kompaan op de aangereden scooter raakte zwaargewond.

De Officier van Justitie zet in op moord en poging tot moord. Volgens haar heeft Marcelino in zijn auto met hoge snelheid de scooter, waar Bartek en zijn vriend op zaten, met een harde klap geramd. “Zonder te remmen heeft hij op het voertuig ingereden. Door dit handelen heeft de verdachte het slachtoffer van het leven willen beroven”, stelt het Openbaar Ministerie (OM).

De auto is volgens justitie gebruikt als moordwapen, waarbij Marcelino bovendien de verkeersveiligheid in gevaar heeft gebracht. Bij de aanrijding raakte ook een voorbijgangster gewond. Voor dat laatste kan de twintiger nog een aparte oproep om voor de rechtbank te verschijnen verwachten.

Advocaten Frank Dronkers en Lisa Mooijekind vegen de beschuldiging van moord van tafel. Volgens hen waren verdachte Marcelino en slachtoffer Bartek ooit bevriend, maar kregen ze ruzie. In dat conflict sneuvelden ramen, werden banden lek gestoken en voelden Marcelino en zijn familie zich bedreigd door Bartek. Daar is ook aangifte van gedaan.

Op de dag van de fatale aanrijding kwamen de twintigers elkaar verschillende keren tegen in het dorp. Daarbij zouden Bartek en zijn bijrijder vanaf hun scooter met stenen naar de auto van Marcelino hebben gegooid. “Mijn cliënt heeft deze provocatie met een achtervolging beantwoord. Gevoelens als boosheid en frustratie kwamen naar voren, maar zeker niet moord”, aldus de verdediging.

De advocaten spreken daarom van een verkeersdelict of hooguit dood door schuld. “Nog steeds een delict waarbij overigens fors gestraft kan worden. Het kan niet anders zijn dat de scooter plotseling voor de splitsing heeft geremd. Een bocht kon niet meer worden gemaakt”, concludeert Dronkers.

De verdediging hamert erop dat deze zaak onder het jeugdstrafrecht moet vallen. Een pedagogisch georiënteerde straf zou meer passend zijn. “Ga nou met die jongen aan de slag. Er moet een straf komen die bij hem past. Er moet onderzoek komen naar geestelijke toestand van mijn cliënt.” Met dat laatste is de rechtbank het eens. Daarom zal een psycholoog onderzoek doen naar de psyche en intelligentie van Marcelino.

Voorlopig blijft de twintiger nog vastzitten. De volgende behandeling zal over enkele maanden plaatsvinden.

Bron: 1Limburg Nieuws