Van der Hout is ethicus op het gebied van preventieve screening en werkt als universitair docent aan de Universiteit van Maastricht. Zelf verloor zij op 29-jarige leeftijd haar ongeboren kind na een vruchtwaterpunctie.
Daarover schreef Van der Hout het boek Onverwacht. Hierin pleit de ethicus voor betere medische begeleiding van zwangeren bij het traject van prenatale screening. Ook drukt ze ouders op het hart goed na te denken voordat zij het traject ingaan.
Tijdens een prenatale test wordt in kaart gebracht of het ongeboren kind een verhoogde kans heeft op een aangeboren afwijking of aandoening. Daarbij wordt onder andere gekeken naar veel voorkomende chromosoomafwijkingen. Van der Hout ging zelf zo’n testtraject in tijdens de zwangerschap van haar tweede kindje, nadat dokters aangaven dat er een kleine kans was op een handicap.
Hoewel zij en haar partner het kind hoe dan ook wilden houden, besloten ze een vruchtwaterpunctie te doen. “Twee dagen na de punctie kregen wij het verlossende bericht dat er geen afwijkingen waren gevonden. Weer twee dagen later kreeg ik koorts. In het ziekenhuis bleek dat ons kindje in mijn buik was overleden”, vertelt Van der Hout.
Waar het kind aan is overleden, is nooit aangetoond. Van der Hout gaat er vanuit dat het het gevolg is van de vruchtwaterpunctie, die risico’s met zich meebrengt. Mogelijk is bij de punctie een bacteriële infectie ontstaan.
Bij de twee volgende zwangerschappen besloot Van der Hout dan ook geen tests meer te ondergaan. “Zwangere vrouwen en hun partners moeten in staat worden gesteld om een afgewogen keuze te maken om aan de screening deel te nemen, een keuze die voor hen goed voelt”, vertelt de ethicus. “Ik ben niet voor het een of tegen het ander: Zolang het maar de keuze is die bij de mensen past.”
Bron: 1Limburg Nieuws