Home > Verheijen: ‘Demonstranten uit bos halen is hele operatie’

Verheijen: ‘Demonstranten uit bos halen is hele operatie’

feb 3, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De autofabrikant wil bouwen op de plek waar de bomen staan, maar daar zijn de actievoerders dus tegen. Ondertussen groeit het verzet vanuit Nedcar tegen de bezetting.

Dat een van de actievoerders woensdagavond werd opgepakt terwijl ze op de grond haar behoefte deed, vindt de burgemeester van Sittard-Geleen, Hans Verheijen, niet chique: “Helemaal netjes vind ik het niet. Iemand die zijn behoefte doet en dan in de kraag grijpen. Tegelijkertijd is het ook wel begrijpelijk want de personen die er verblijven, die weten dat ze daar niet mogen zijn.”

Waarom de actievoerders niet worden gearresteerd, heeft te maken met veiligheid, zo vertelt Verheijen in L1mburg Centraal: “Om ze daar veilig weg te krijgen, moet je met groot materieel het bos in. De persoon moet er ook veilig worden uitgehaald, dat is een hele grote operatie.” De burgemeester probeert om de actie zo ordentelijk mogelijk te laten verlopen: “Zolang er geen sprake is van openbare orde-problematiek, is er ook geen directe aanleiding om in te grijpen.”

De twee overgebleven demonstranten verblijven inmiddels bijna een week in het bos. Verheijen maakt zich dan ook geregeld zorgen: “Ze verblijven in een populierenbos, dit zijn bomen die bij een stevige wind zomaar kunnen omwaaien. Met de twee die nu nog over zijn, wat ik weet via de onderhandelaars, gaat het goed.”

Er zijn inmiddels achttien actievoerders uit de bomen. Sommigen daarvan hadden onderkoelingsverschijnselen of waren gedesoriënteerd, vertelt de burgemeester. Voorlopig wil hij nog niet hardhandig ingrijpen: “Ik ben geen bullebak, de gemeente Sittard-Geleen is geen onvriendelijke gemeente. Mensen mogen duidelijk maken waarom zij tegen de kap zijn. Ik heb ook gesteld: je bent er vrijwillig ingegaan, je komt er ook vrijwillig uit. Totdat het moment komt dat de rechter heeft gesproken.”

Bron: 1Limburg Nieuws