Home > VISTA College bestraft docent na grensoverschrijdend gedrag

VISTA College bestraft docent na grensoverschrijdend gedrag

feb 4, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat schrijft het College van Bestuur in een brief aan de ouders en studenten van VISTA. De onderwijsinstelling reageert hiermee op het verhaal van oud-studente Marijke (achternaam bekend bij redactie) uit Heerlen.

Zij bracht donderdag via Facebook naar buiten dat ze binnen VISTA in Heerlen jarenlang te maken heeft gehad met een leerkracht die haar uiteindelijk fysiek en mentaal heeft misbruikt, zoals ze het zelf omschrijft.

Het begon toen ze 16 jaar was, schrijft ze. ‘Een van mijn docenten had een oogje op mij laten vallen. Hij liet me vanaf het eerste jaar herhaaldelijk weten dat hij me ‘perfect’ vond. En dat ‘stille wateren diepe gronden hebben’. En meer hints. Als jong meisje voel je je dan heel bijzonder, maar tegelijkertijd ook ongemakkelijk.’

Het gedrag van de docent werd volgens Marijke steeds heftiger, naarmate ze langer op school zat. In het derde jaar werden de opmerkingen ook seksueler van aard. ‘In jaar 3 zat hij tijdens een schoolreis dronken naast me en begon mij seksuele vragen te tellen zoals: ‘op wat voor mannen val je?’ En ‘vind je die barman niet geil?’

Uiteindelijk heeft de docent haar een maand na haar afstuderen in een ongelijkwaardige seksuele verhouding geronseld, vervolgt ze haar verhaal. ‘Toen brak er een periode aan waarin hij zowel mijn fysieke als mentale grenzen overschreed waarbij ik op een gegeven moment aangaf leed te ervaren. Maandenlang bleef hij contact zoeken nadat er was afgesproken dit niet meer te doen. Ik moest hem zelfs ‘plechtig beloven niets meer aan mijn moeder te vertellen’ nadat hij een mail van haar ontving met het dringend verzoek te stoppen.’

In augustus 2021 besloot Marijke melding te maken bij VISTA College over de kwestie. VISTA heeft daarop een onderzoek ingesteld. In een vrijdag uitgegeven verklaring aan leerlingen en ouders legt de onderwijsinstelling dat er ‘een passende disciplinaire (straf)maatregel genomen is richting de betreffende docent.’ Welke maatregel dat is, wil het College van Bestuur niet kwijt, vanwege privacywetgeving. Hij is niet ontslagen.

VISTA schrijft verder in de verklaring dat het een belangrijke prioriteit is om een veilige schoolomgeving te hebben. ‘Twee weken geleden, mede door het momentum van de commotie rond het grensoverschrijdende gedrag bij The Voice of Holland, heeft het College van Bestuur alle leidinggevenden gesproken en VISTA breed, met medewerkers en studenten gecommuniceerd over het thema sociale veiligheid’.

Marijke heeft zonder tussenkomst van de rechter een schadevergoeding ontvangen van de betreffende docent. Ze deelt haar verhaal nu omdat het volgens haar ‘cruciaal is voor de verwerking van slachtoffers én de openbare veiligheid om je verhaal te kunnen delen. Deze leraar had één taak: het bijbrengen van een vak. Niet de lessen die ik nog moest leren over hoe ik mij weerbaar moest maken tegen mannen zoals hij’, sluit ze haar relaas op Facebook af.

Bron: 1Limburg Nieuws