Home > Personeelsuitval ziekenhuis Maastricht schiet door het dak

Personeelsuitval ziekenhuis Maastricht schiet door het dak

feb 4, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“De situatie is nijpend”, vertelt Carla Abrams. De bedrijfsdirecteur van één van de grote afdelingen in het academisch ziekenhuis moet er voor zorgen dat de bezettingsgraad enigszins op een acceptabel peil blijft. “Dat valt niet mee met een personeelsuitval van 15 procent waar dat normaal vier procent is.”

Patiënten die voor een ziekenhuisbezoek op een wachtlijst staan gaan dat merken want de inhaalzorg staat de komende weken zo goed als stil vertelt Abrams. “De normale zorgtaken voeren wij uit en ook het aantal operatiekamers is nog niet afgeschaald. We weten echter niet of het ziekteverzuim nog hoger wordt als het nu is.”

Ruim 600 medewerkers van MUMC+ kan noodgedwongen niet op het werk verschijnen. Niet alle medewerkers hebben een coronabesmetting en niet alle uitvallers werken aan het bed met patiënten. Medewerker op kantoor, die niet te ziek zijn, werken doorgaans vanuit thuis. Abrams is bedrijfsdirecteur Centrum voor Chronische Zieken: “De uitval bij verplegend- en zorgpersoneel is de afgelopen dagen opgelopen tot zo’n 150 mannen en vrouwen. Dat is ongekend hoog.”

Op de verdieping waar het normaal vol zit met medewerkers die lunchen of even overleg hebben, is het opvallend rustig. Carla Abrams: “Aan de lege zitjes kun je zien dat er veel minder mensen aan het werk zijn. Rond het middaguur, zoals nu, hoort het hier veel drukker te zijn.”

Abrams: “Voor ons is het belangrijk dat er niet nog meer medewerkers besmet raken en thuis moeten blijven. Gelukkig is de vaccinatiegraad erg hoog onder het personeel dus de kans dat ze erg ziek worden is klein. We hopen dat we over vier weken uit deze situatie zijn. Maar zeker weten doen we dat niet.”

Bron: 1Limburg Nieuws