Home > Burgemeester Valkenburg: ‘Geen reden tot paniek hoogwater’

Burgemeester Valkenburg: ‘Geen reden tot paniek hoogwater’

feb 7, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“We zijn waakzaam, we zijn de hele nacht alert om te kijken wat het water doet. Er is veel water gevallen, maar de veiligheidsregio houdt alles scherp in de gaten. We leren hier vooral van dat er veel onrust is onder de inwoners in de gemeente”, aldus burgemeester Daan Prevoo.

Het hoogwater lijkt vooralsnog niet voor (veel) overlast te zorgen, ook niet in Valkenburg. Maar de overstromingen van afgelopen zomer zitten bij veel mensen nog vers in het geheugen. “Het lijkt op een stevige, winterse hoeveelheid water die normaal ook voorkomt. Geen reden tot paniek, het valt in het niet bij de overstromingen van afgelopen zomer.” Wel benadrukt de burgemeester dat het mogelijk is dat er bij sommige mensen toch nog overlast kan ontstaan.

De burgemeester heeft door het hoogwater een slapeloze nacht gehad. “Dan word je wel weer in die situatie gezet van 14 juli. Als het mij overkomt, overkomt het natuurlijk ook alle getroffen mensen van afgelopen zomer.”

Inwoners van Valkenburg die naar aanleiding van het hoge water vragen willen stellen of zandzakken nodig hebben, kunnen bellen met 14043.

Volgens Meteo Limburg is er in Zuid-Limburg op sommige plaatsen 30 tot 40 millimeter neerslag gevallen. Dat is de hoeveelheid regen die normaal gezien valt in meer dan twee weken tijd. Het vele water in de Kleine Geul komt onder meer uit België, waar het zondag hevig heeft geregend. Veel velden bij Epen staan onder water en meerdere straten zijn afgezet.

Problemen zijn er maandagochtend vroeg vooral in de laag gelegen delen van Epen en Mechelen. Ook bij de Brand Bierbrouwerij in Wijlre staat het water hoog. Hier is het water inmiddels weer gedaald.

De veiligheidsregio waarschuwt dat er tuinen, kelders, wegen en parkeerterreinen in het Geuldal kunnen onderlopen. Het waterschap roept inwoners op om in de gaten te houden. Daarop staan de actuele waterstanden bij mensen in de buurt.

Volgens Meteo Limburg valt er de komende dagen geen regen van betekenis meer.

Bron: 1Limburg Nieuws