Home > Hoogwater Valkenburg daalt, piek nu in Meerssen

Hoogwater Valkenburg daalt, piek nu in Meerssen

feb 7, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Een woordvoerder laat weten dat de piek rond het middaguur Meerssen heeft bereikt. “Het hoogwater vlakt wat af, het zal daarom ook zeker niet zo erg zijn als het hoogwater van afgelopen zomer. Wel kunnen tuinen of kelders (deels) onderlopen.” Medewerkers van de gemeente Meerssen controleren de zwakke plekken langs de Geul. Ook is de Veeweg in Meerssen afgesloten om dat de Geul op deze plek buiten haar oevers is getreden.

Het verloop van het hoogwater na het middaguur kan de veiligheidsregio nog niet inschatten. Wel houden ze de situatie constant in de gaten.

Burgemeester van Valkenburg, Daan Prevoo, liet eerder weten dat er geen reden is tot paniek. “Het lijkt op een stevige, winterse hoeveelheid water die normaal ook voorkomt. Geen reden tot paniek, het valt in het niet bij de overstromingen van afgelopen zomer.” Toch is op sommige plekken in Valkenburg overlast ontstaan door het hoogwater, zoals op de foto’s hieronder is te zien.

Volgens Meteo Limburg is er in Zuid-Limburg op sommige plaatsen 30 tot 40 millimeter neerslag gevallen. Dat is de hoeveelheid regen die normaal gezien valt in meer dan twee weken tijd. Het vele water in de Kleine Geul komt onder meer uit België, waar het zondag hevig heeft geregend. Veel velden bij Epen staan onder water en meerdere straten zijn afgezet.

Problemen zijn er maandagochtend vroeg vooral in de laag gelegen delen van Epen en Mechelen. Ook bij de Brand Bierbrouwerij in Wijlre staat het water hoog. Hier is het water inmiddels weer gedaald.

De veiligheidsregio waarschuwt dat er tuinen, kelders, wegen en parkeerterreinen in het Geuldal kunnen onderlopen. Het waterschap roept inwoners op om in de gaten te houden. Daarop staan de actuele waterstanden bij mensen in de buurt.

Volgens Meteo Limburg valt er de komende dagen geen regen van betekenis meer.

Bron: 1Limburg Nieuws