Home > Video: Zo hoog is het Geulwater gestegen

Video: Zo hoog is het Geulwater gestegen

feb 7, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De waterstand daalt inmiddels weer in Epen en Valkenburg en bereikt rond het middaguur de piek Meerssen. Daar zijn uit voorzorg zandzakken neergelegd.

Het hoogwater water heeft op sommige plekken matige overlast veroorzaak in de gemeente Valkenburg.

Ook afgelopen zomer werd Valkenburg flink getroffen door het hoogwater. Volgens burgemeester Daan Prevoo is het hoge waterpeil echter geen reden tot paniek. “Het lijkt op een stevige, winterse hoeveelheid water die normaal ook voorkomt”, zei hij maandagmorgen.

Op zondagavond werd in Epen al alarm geslagen omdat de Geul dreigde te overstromen. De brandweer kondigde daarvoor GRIP 1 af, een alarmering voor een lokale noodsituatie. In het gebied werden zandzaken neergelegd. Ook werd water weggepompt.

Het stijgende waterpeil is het gevolg van hevige regenval op zondag. Op sommige plekken viel meer dan 40 millimeter, een hoeveelheid die normaal gezien in meer dan twee weken valt.

Ook afgelopen zomer overstroomde de Geul na zware regenbuien, waardoor flinke schade werd aangericht. Waterschap Limburg zegt de huidige situatie goed in de gaten te houden en waar nodig maatregels te nemen.

Bron: 1Limburg Nieuws