Home > LIVE: Kwart leerkrachten zit thuis, vrijwel geen vervangers

LIVE: Kwart leerkrachten zit thuis, vrijwel geen vervangers

feb 7, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Een petitie heeft op petities.nl nog nooit zo snel zo veel handtekeningen gekregen als die voor onmiddellijke afschaffing van het coronatoegangsbewijs, zegt oprichter Reinder Rustema van de website.

De petitie van oud-CDA-staatssecretaris Mona Keijzer die verwijst naar een manifest onder het motto Onverdeeld Open is sinds vrijdag al meer dan 600.000 keer getekend. Zondagavond ging de teller over het half miljoen heen. “De snelheid waarmee de petitie is gegroeid is een record. Vrijdagavond explodeerde het gelijk. We zaten meteen aan de piek van de capaciteit van de server”, aldus Rustema.

Door de oplopende coronabesmettingen gaan steeds meer schoolklassen dicht, vooral vanwege afwezige leerkrachten. Bijna een kwart (23 procent) van de leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs zit inmiddels thuis, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De organisatie baseert zich op een peiling onder duizend schooldirecteuren. Vervangers zijn nauwelijks nog te vinden: 90 procent van de ondervraagde directeuren geeft aan dat dit niet lukt.

Van de leerlingen was een nog iets hoger percentage afwezig: 26 procent. De verzuimcijfers zijn hoger dan de vorige keer dat de AVS hier onderzoek naar deed. Uit een peiling die op 20 januari verscheen, bleek dat toen 18 procent van de leraren afwezig was. Corona was ook toen de grote boosdoener.

Het totaal aantal positieve coronagevallen bij de Winterspelen van Beijing is verder opgelopen naar 385. Dat is geteld vanaf 23 januari, toen de eerste deelnemers in de Chinese hoofdstad arriveerden. De organisatie meldde maandag 24 nieuwe besmettingen bij deelnemers, onder wie twaalf sporters of teambegeleiders.

De nieuwe gevallen kwamen uit een ronde van 74.000 tests, die op zondag waren afgenomen. Tien van de nieuwe besmettingen zaten bij de 142 mensen die zondag aankwamen in Beijing. Bij de Nederlandse equipe, die meedoet met 42 atleten aan de Winterspelen, is tot dusverre niemand positief getest op het coronavirus.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de reisadviezen voor twaalf landen buiten de Europese Unie aangescherpt. Wegens de snel oplopende aantallen coronabesmettingen gelden Albanië, Bolivia, Bosnië en Herzegovina, Costa Rica, Guyana, Libanon, Noord-Macedonië, Panama, Servië, Suriname, Tunesië en Turkije vanaf dinsdag als zeerhoogrisicogebied. Reizigers uit deze landen moeten bij aankomst in Nederland in quarantaine.

De quarantaineverplichting geldt niet voor reizigers die minimaal zeven dagen voor hun reis naar Nederland een boosterprik hebben gekregen. Wel moeten alle reizigers die uit deze landen komen een negatieve coronatest kunnen overleggen. Een PCR-test mag bij vertrek maximaal 48 uur oud zijn, een sneltest niet meer dan 24 uur.

Het totaal aantal coronabesmettingen op de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk daalt flink. Als gevolg daarvan zijn alle eilanden bezig met versoepeling van de coronamaatregelen.

Op 16 januari waren er op Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba bij elkaar 16.930 actieve besmettingen met corona geregistreerd. Een week later, op 23 januari, waren dat 9638 gevallen. Op zondag 6 februari ging het in totaal om 2094 gevallen. Een daling van bijna 15.000 gevallen in drie weken.

Adriana Jelinkova reageerde geëmotioneerd na haar teleurstellende optreden op de Olympische Spelen. De Nederlandse alpineskiester kende in aanloop naar de reuzenslalom veel tegenslag, vertelde ze met betraande ogen tegen de NOS.

“In januari had ik corona en in China had ik weer een kritische ct-waarde”, aldus Jelinkova, doelend op de waarde die aangeeft of iemand al dan niet besmet is met het coronavirus. Haar laatste PCR-test voor de wedstrijd leverde een negatieve uitslag op, waardoor ze gewoon mocht starten. “Ik heb niet kunnen slapen. Ik heb hele lastige dagen achter de rug. Ik wist niet of ik mocht racen. Ik had paniekaanvallen en een lijf vol stress. Dat heb ik nog nooit zo ervaren.”

Australië opent vanaf 21 februari weer zijn grenzen voor alle volledig tegen corona gevaccineerde buitenlandse bezoekers, kondigde premier Scott Morrison maandag aan. Daarmee komt een einde aan een pakket reisbeperkingen dat tot het strengste en langstlopende ter wereld behoort.

“Het is bijna twee jaar geleden dat we de beslissing namen om de grenzen van Australië te sluiten”, zei Morrison. Het land laat sinds 1 december weer buitenlandse studenten en arbeidskrachten toe. “Australië zal op 21 februari van dit jaar ook de grenzen heropenen voor alle resterende visumhouders”, liet de premier nu echter weten.

De NS laat vanaf maandag minder treinen rijden omdat het kampt met personeelstekorten als gevolg van ziekte of omdat medewerkers in quarantaine zitten vanwege de coronaregels.

Op trajecten waar vorige week nog zes treinen per uur reden, wordt afgeschaald naar vier. Op trajecten waar vier treinen per uur reden, worden dat er twee. De afschaling vindt in stappen plaats. Op 21 februari wil het vervoersbedrijf alle aanpassingen hebben doorgevoerd. Met ingang van die datum rijdt 85 procent van alle NS-treinen.

De NS meldde eerder het besluit te hebben genomen om de ziekmeldingen te kunnen opvangen. “Zo blijft onze dienstregeling beter voorspelbaar en hopen we hiermee minder vaak onze reizigers te moeten verrassen met plotselinge treinuitval. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze zieke collega’s de mogelijkheid hebben om te herstellen.”

Burgemeester Jim Watson van de Canadese hoofdstad Ottawa heeft zondag de noodtoestand uitgeroepen om een einde te maken aan de reeds tien dagen durende demonstratie van vrachtwagenchauffeurs tegen coronamaatregelen. Sinds vorige week blokkeren de vrachtwagenchauffeurs het centrum van de stad.

De noodtoestand weerspiegelt volgens Wilson “de ernstige bedreiging van de veiligheid van de bewoners die worden gevormd door de aanhoudende demonstraties”, zo zei hij in een verklaring. Watson, die eerder op de dag al had geklaagd dat er meer demonstranten waren dan de politie onder controle kon houden, gaf geen details over welke maatregelen hij exact zal opleggen.

Bron: 1Limburg Nieuws