Home > Telefoontaps en nieuwe verhoren in moordzaak Andy de Heus

Telefoontaps en nieuwe verhoren in moordzaak Andy de Heus

feb 8, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat blijkt uit informatie in handen van L1. Justitie bevestigt dat er verschillende mensen zijn afgeluisterd.

Ronnie heeft bekend dat hij degene was die kennis Andy de Heus op 18 december 2012 doodschoot in een huisje op vakantiepark Porta Isola in Stevensweert. Een conflict over een hennepplantage in datzelfde huisje zou tot de dood van De Heus hebben geleid. Ronnie noemde in zijn verklaringen nooit namen van eventuele andere betrokkenen.

Justitie is er echter al jaren stellig van overtuigd dat Ronnie hulp heeft gehad, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van het vakantiehuisje na de dodelijke schietpartij of bij het begraven van het lichaam van De Heus. Vijf mensen kwamen concreet in beeld bij justitie. Het gaat om Patrick D. (38), Marie-Anne G. (59), Paula ‘Cillie’ N. (61) en haar zoon Tony (34) en Hicham Z. (39).

Justitie vroeg twee keer het proces in hoger beroep uit te stellen om aanvullend onderzoek naar andere verdachten te kunnen doen. Twee keer werd dat verzoek gehonoreerd door het Hof. Dat leverde geen hard bewijs op. “We hebben straks een jaar gewacht en dat heeft niets opgeleverd”, zegt Peer Szymkowiak, advocaat van Ronnie. “Niets. Cliënt zit een jaarlang onnodig in onzekerheid.”

In een poging de zaak alsnog in beweging te krijgen, zijn Cillie en zoon Tony begin dit jaar aangehouden en verhoord. Voor Cillie was het de tweede keer dat ze werd gearresteerd in de zaak. Haar zoon was tot zijn arrestatie niet in beeld geweest. Justitie had via anonieme tips en informanten vernomen dat het duo betrokken zou zijn bij de dood van De Heus.

“Roddel en achterklap”, noemde Cillies advocaat Misja Geeratz die informatie. Tony’s advocate Sjanneke de Crom wil niet reageren op de arrestatie va haar cliënt. Moeder en zoon zijn amper twee dagen na aanhouding weer vrijgelaten door een gebrek aan bewijs.

Nu blijkt dat rondom de arrestaties telefoongesprekken van verschillende mensen, onder wie familie van schutter Ronnie, zijn afgeluisterd. “In de loop van het onderzoek dat de voorbije tijd aanvullend is verricht, zijn inderdaad enkele telefoonlijnen afgeluisterd”, zegt een justitiewoordvoerster.

Daarnaast blijkt Cillie niet de enige verdachte die opnieuw is gehoord. Ook Patrick D. is aan de tand gevoeld, bevestigen justitie en advocaat Joost Schoffelen. Dat verhoor vond in juni 2021 plaats. “Cliënt heeft hetzelfde verteld als tijdens eerdere verhoren: hij heeft niets met deze zaak te maken. Andy was een vriend van hem en nu bleek opnieuw dat er geen enkel bewijs tegen cliënt ligt”, zegt Schoffelen.

De familie De Heus snakt naar rust. “Voor ons zijn deze laatste loodjes het zwaarste. We waren blij dat er recent twee mensen zijn aangehouden, maar ze werden snel vrijgelaten en nu hebben we ook zoiets van: laat het alsjeblieft snel afgelopen zijn”, zegt zus Patricia de Heus. “Het duurt nu al tien jaar. We willen gewoon dat hij (Ronnie, red.) zijn verdiende straf krijgt.”

Woensdag wordt de huidige status van het moordonderzoek tijdens een regiezitting besproken door het Hof in Den Bosch. Het proces in hoger beroep start later dit jaar. Er is nog geen datum vastgelegd.

Bron: 1Limburg Nieuws