Home > LIVE: Drie arrestaties Sterrebos, eerste bomen al gekapt

LIVE: Drie arrestaties Sterrebos, eerste bomen al gekapt

feb 8, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Een derde actievoerder is uit de bomen van het Sterrebos gehaald. Hij is door de politie op een stretcher gelegd en wordt uit het bos gehaald.

Volgens Christine Teunissen riskeert Nederland een boete van de Europese Unie wegens inbreuk op de Habitatrichtlijn.

Een correspondent ter plaatse meldt dat de kap van het bos is begonnen. VDL Nedcar wil op de plek uitbreiden om zo voor verschillende opdrachtgevers te kunnen werken. Mogelijk kappen ze de bomen om plaats te maken voor hoogwerkers van de brandweer, maar dat kan op dit moment niemand bevestigen.

De politie en brandweer hebben zich verplaatst. De vijf overgebleven actievoerders zitten op een andere locatie, waar de politie nu in actie gaat komen.

Red het Sterrebos heeft zich op social media gericht tot Rivian, een Amerikaans automerk. Zij zouden zomaar eens een nieuwe klant van VDL Nedcar kunnen worden. ‘Rivian, dit is je laatste kans: geef je om het Sterrebos, zeg dan tegen Nedcar dat je niet met ze samenwerkt als ze het bos kappen. NU!’

De organisatie Red het Sterrebos laat weten dat er niet vier, zoals eerder zelf aangegeven, maar vijf actievoerders in de bomen zitten.

Andy Palmen, directeur Greenpeace en Donald Pols, directeur Milieudefensie, laten weten teleurgesteld te zijn. ‘We roepen burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen op, de veiligheid van de klimmers maximaal te waarborgen. Pas na veel publieke verontwaardiging stond de burgemeester afgelopen week toe dat de activisten eten en drinken kregen. Ondanks het noodweer stond hij niet toe dat ze extra beschermende zeilen en kleding kregen.’

Het veiligheidsteam en de woordvoerder van de activisten mogen volgens de organisaties niet bij de ontruiming aanwezig zijn: ‘Hierdoor ontstaat onnodig stress en potentieel een gevaarlijke situatie. Verheijen is er goed in geslaagd law en order uit te stralen, in zijn rol als burgervader die ook zorgt voor de veiligheid van activisten die opkomen voor een betere wereld, heeft hij flink gefaald. Het zou hem sieren als hij het veiligheidsteam en de politiewoordvoerder alsnog toegang geeft tot de ontruiming.’

De politie kan nog niet zeggen hoe lang de actie ongeveer gaat duren. “Wij willen ieder persoon of een zorgvuldige manier uit de bomen halen, dat zal ook tijd kosten.” De actievoerders worden gearresteerd, maar zullen ook een medische check krijgen. “Mocht het zo zijn dat iemand behoefte heeft aan medische ondersteuning, dan gaat hij of zij naar het ziekenhuis.”

Naast de brandweer, is ook de mobiele eenheid aanwezig. Aan hen de taak om de ontruiming zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De ontruiming van de actievoerders uit het Sterrebos lijkt moeizaam te verlopen. De organisatie laat weten dat ze niet zomaar opgeven: ‘Vanuit de boomhut in de eik is te zien dat de politie aanstalten maakt om ook deze vier vleermuizen te pakken. Dat kan nog lastig worden. Wij geven niet zomaar op!’ De overgebleven actievoerders verschuilen zich hoog in de bomen.

Red het Sterrebos laat desgevraagd weten dat er twee mensen (tot nu toe) zijn aangehouden. Er zouden nog vier actievoerders in de bomen zitten.

Volgens een correspondent begint de politie langzamerhand op te ruimen. Of dat betekent dat de ontruiming geslaagd of afgelopen is, is nog onduidelijk. Pers moet vooralsnog op afstand blijven.

Een correspondent laat weten dat een actievoerder vrijwillig uit een boom is geklommen. De politie heeft hem aangehouden.

In een nieuwe video is te zien dat de actievoerders inmiddels hoog in de bomen zitten. De brandweer lijkt hen nog niet te kunnen bereiken.

Red het Sterrebos, de actiegroep die opkomt voor het behoud van het bos, lijkt de inzet van de vele agenten overdreven te vinden.

Ook is te zien dat enkele agenten touw mee hebben om de bomen mee in te klimmen.

Momenteel verblijven nog zes actievoerders in de bomen. De politie en brandweer proberen ze er uit te krijgen.

Maarten, lid van Red het Sterrebos, verblijft sinds het begin van de bezetting in een van de bomen.

De actiegroep Red het Sterrebos noemt het “verschrikkelijk jammer” dat de politie overgaat op ontruiming van het bos: “Het bos kan nu worden gekapt en VDL laat zien dat ze niet naar ons geluisterd hebben. De paar jonge boompjes die verplaatst worden, kan nooit een heel bos en het leefgebied vervangen”, aldus een woordvoerder.

Op social media roept de actiegroep mensen op te komen om hun steun te betuigen.

De politie is dinsdagochtend begonnen met het ontruimen van het bezette bos naast VDL Nedcar. De actievoerders worden uit de bomen gehaald. Het gebied in de omgeving van het bos is afgezet. De rijksweg N276 tussen Sittard en Susteren is afgesloten in verband met de ontruiming.

De actievoerders bezetten het bos sinds vrijdag 28 januari in een poging de kap van het bos te voorkomen. VDL wil het bos kappen om uitbreiding van autofabriek Nedcar mogelijk te maken.

Bron: 1Limburg Nieuws