Home > Meerdere rekenkamers gemeenten ‘slapen’, hoewel verplicht

Meerdere rekenkamers gemeenten ‘slapen’, hoewel verplicht

feb 8, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Het gaat om vijf Limburgse gemeenten, meldde maandag. De gemeenten Meerssen, Mook en Middelaar, Beekdaelen, Valkenburg aan de Geul en Beek beschikken over een rekenkamer, maar deze hebben in zowel 2020 als 2021 geen enkel onderzoek uitgevoerd.

Een slapende rekenkamer lijkt bij de gemeenten niet door onwil te zijn ontstaan. Bij gemeente Beekdaelen bijvoorbeeld, was sprake van een samenloop van omstandigheden. Een eerdere rekenkamer met meerdere gemeenten viel eind 2019 uit elkaar, waarna in afwachting van mogelijke wijzigingen in de wetgeving besloten werd een slapende rekenkamer te onderhouden.

Ook het gebrek aan urgentie speelt een rol bij de slapende rekenkamer. “De gemeenteraad heeft in die jaren geen opdracht gegeven, omdat onderzoek niet nodig werd geacht”, laat een woordvoerster van de gemeente Beek weten. Valkenburg aan de Geul geeft aan in eenzelfde situatie te zitten. “De raad vindt het een belangrijk instrument, maar heeft de afgelopen periode geen aanleiding gezien om een onderzoek te laten uitvoeren.”

Rekenkamers zijn bedoeld om het beleid van het college van burgemeester en wethouders te controleren. Zo’n instelling is sinds 2006 voor elke gemeente verplicht. Op landelijk niveau zouden zo’n 30 gemeenten een ‘slapende’ of zelfs geen rekenkamer hebben. De Nederlandse Vereniging van Rekenkamers & Rekenkamercommissies (NVRR) laat aan Nieuwsuur weten te zijn geschrokken van het aantal gemeenten op de lijst.

De Tweede Kamer praat binnenkort over een nieuw wetsvoorstel omtrent rekenkamers. De NVRR hoopt op strengere eisen, maar is nog niet tevreden met het liggende voorstel. Gemeenten mogen daarmee nog steeds een eigen budget voor rekenkamers bepalen. Ook een prijskaartje van 0 euro is daarmee mogelijk.

“De ontwikkelingen van de laatste jaren vragen om een actievere rekenkamercommissie”, geeft de gemeente Beek aan. Daarom stemde de gemeente samen met Beekdaelen in met een initiatief voor een gezamenlijke, eenhoofdige rekenkamercommissie. Deze zal worden gedeeld met de zuidelijk gelegen gemeenten Valkenburg en Meerssen. Bij die laatste gemeente wordt het initiatief woensdag besproken. In Valkenburg ligt het onderwerp eind februari op tafel.

Gemeente Mook en Middelaar, in het noorden van de provincie, behoort niet tot de groep van het gezamenlijke initiatief. De gemeente was dinsdag niet bereikbaar voor een reactie omtrent de ‘slapende’ rekenkamer.

Bron: 1Limburg Nieuws