Home > Laatste activist aangehouden, bezetting Sterrebos voorbij

Laatste activist aangehouden, bezetting Sterrebos voorbij

feb 8, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De politie, gemeente Sittard-Geleen en het Openbaar Ministerie gaven dinsdagochtend opdracht tot ontruiming van het bos.

Al ruim een week zaten actievoerders in bomen in het Sterrebos. Dat is privéterrein van autofabrikant VDL Nedcar in Born. De demonstranten probeerden de kap van het bos, voor een nieuwe fabriekshal, te voorkomen. Inmiddels is de kap van het bos begonnen.

De ontruiming van de activisten verliep niet gemoedelijk. De activisten verscholen zich hoog in de bomen, waardoor agenten een hoogwerker moesten gebruiken. Bij zeker één aanhouding moest de politie geweld gebruiken. Volgens de politie was dit noodzakelijk, omdat de actievoerder voor een gevaarlijke situatie zorgde.

Buiten het bos werd nog een achtste actievoerder aangehouden.

De allerlaatste activist die overbleef, was ‘Ed’. Elke keer als het klimteam van de politie een stukje hoger klom, kroop Ed nog hoger de boom in. Uiteindelijk kwam de activist zo’n 5,5uur na zijn laatste collega’s naar beneden. De ervaren klimmer wist al die tijd goed wat hij deed. Ook in 2005 hing hij op Limburgse bodem tussen de takken. Toen streed hij voor het behoud van de Schinveldse Bossen, die toen deels moesten wijken voor een NATO-vliegbasis. Sindsdien voert hij vaker actie bij bosbezettingen.

Actiegroep Red het Sterrebos noemde de ontruiming van het bos eerder al verschrikkelijk. “Het bos kan nu worden gekapt en VDL laat zien dat ze niet naar ons geluisterd hebben. De jonge boompjes die verplaatst worden, kunnen nooit een heel bos en het leefgebied vervangen.”

Red het Sterrebos laat aan L1 weten dat er (voorlopig) geen nieuwe demonstraties op de planning staan. De burgemeester van Sittard-Geleen, Hans Verheijen, komt dinsdagnamiddag met een reactie.

Dinsdagochtend maakte VDL Nedcar bekend dat het bedrijf met stichting De Groene Sporenwolf (DGS) een akkoord heeft gesloten voor natuurcompensatie. Het zou gaan om een deal van ‘vele miljoenen extra’, laat een woordvoerder van VDL Nedcar weten.

Als tegenprestatie voor de natuurcompensatie hebben DGS en Stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland (SEVON) hun lopende bezwaarprocedures tegen de gebiedsontwikkeling bij de Raad van State ingetrokken. Daardoor kon VDL Nedcar dinsdagmiddag al beginnen met de kap van het bos.

VDL Nedcar gaat onder andere 55 bomen, met een minimale diameter van 40 centimeter, verplaatsen naar het naastgelegen Wolfrath-gebied. Daarnaast gaat het bedrijf een extra bijdrage leveren aan de leefbaarheid in en rond de woonkernen in de directe omgeving van Nedcar. Zo zal er een nieuwe aanplant van groenstroken bij Nieuwstadt komen. Ook zal er een voetgangersbrug komen die de provinciale weg (N297) en de wandelroute van Nieuwstadt naar het Limbrichterbos met elkaar verbinden. Nedcar gaat zich ook inzetten voor de realisatie van een geluidsscherm en een natuurwal ten zuiden van Nieuwstadt.

Directeur John van Soerland van VDL Nedcar laat in een verklaring weten verheugd te zijn een overeenstemming te hebben bereikt: “Wij hechten aan een goede verstandhouding met onze omwonenden en de leefbaarheid van de woonkernen nabij onze fabriek ligt ons na aan het hart.”

DGS en SEVON betreuren de kap van het bos, maar erkennen de goede wil van VDL Nedcar. “Een blijvende samenwerking als deze, tussen bedrijf, omwonenden en gemeenten, is bovendien een opsteker voor burgerparticipatie. Overleg met burgers is de komende tijd belangrijk voor de inzet van deze middelen.”

De actie in het Sterrebos hield de gemoederen flink bezig. Zo was er afgelopen zaterdag nog een demonstratie om de actievoerder een hart onder de riem te steken. Er kwamen zo’n 250 mensen op af.

Bron: 1Limburg Nieuws