Home > ‘Bezetting Sterrebos speelde geen rol bij bomenkap-akkoord’

‘Bezetting Sterrebos speelde geen rol bij bomenkap-akkoord’

feb 8, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat geeft secretaris Dirk-Jan van der Hoven van DGS dinsdagavond aan in L1mburg Centraal.

Het akkoord was volgens de secretaris al ‘ver rond’ toen de milieuactivisten de bomen van het Sterrebos inklommen. Dat kon eerder echter niet aangegeven worden, meent Van der Hoven: “Het is een ingewikkeld en precair proces, waarin radiostilte heel belangrijk is. Dat spreek je ook af.”

“Tijdens de laatste gesprekken was de actie nog niet op gang”, vertelt Van der Hoven. “Het staat er helemaal los van.” Hoewel hij aangeeft dat het milieu onder de aandacht is gebracht door het initiatief van de activisten, gaat het volgens hem niet per se om mensen die vechten voor de regio. “We moeten ook eerlijk zijn: als de verbreding van de A27 was doorgegaan, waren de meeste activisten waarschijnlijk nu in de bomen in Amelisweerd.”

De grote winst van het akkoord is volgens Van der Hoven dat miljoenen euro’s extra aan natuurcompensatie vrijgemaakt worden. “Zo kan een buffer gecreëerd worden tussen vooral Nieuwstadt en VDL Nedcar.”

Toch is er ook een groot verlies te incasseren nu het bos zal verdwijnen. “De realiteit is dat je toch altijd een compromis moet sluiten, waarbij nooit iedereen tevreden is.” De secretaris van DGS noemt het dan ook een ‘dubbel gevoel’.

VDL Nedcar betaalt dankzij de deal vele miljoenen extra voor natuurcompensatie van de kap van het Sterrebos. In ruil daarvoor hebben DGS en de Stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland (Sevon) hun bezwaren bij de Raad van State ingetrokken en is er dinsdag meteen begonnen met de kap.

Bovenop eerder toegezegde natuurcompensatie van onder meer het verplaatsen van bomen zegt Nedcar nu onder andere toe tot de aanleg van een loopbrug over de N297 van Nieuwstadt naar het Limbrichterbos en een geluidswal langs de N297. Een door Nedcar gefinancierd groeifonds gaat de komende jaren nog meer doen aan de vergroening van de omgeving.

Bron: 1Limburg Nieuws