Home > Versoepelingen uitgelekt: carnavalsverenigingen blij

Versoepelingen uitgelekt: carnavalsverenigingen blij

feb 9, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

President Bart Maes van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) staat er positief in: “Dit is waar we op hoopten.” De Sjtatsiefestasie is blij met de versoepelingen, maar baalt tegelijkertijd. Ze denken dat het originele evenement door had kunnen gaan als ze het niet hadden afgelast.

Komende dinsdag houdt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) een persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. Waarschijnlijk kondigt Kuipers aan dat de horeca langer open mag. Op dit moment moet de horeca om 22:00 uur dicht zijn. Daarnaast wordt de afstandsregel in de horeca afgeschaft. Mogelijk gaan de versoepelingen vanaf vrijdag 17 februari in. De NOS meldt dat het kabinet vanaf 25 februari festivals en evenementen weer wil toestaan. Wel zou het dan verplicht worden om je vooraf te testen.

Maes verwacht dat kleinere evenementen wel kunnen doorgaan. “Maar alles waar een groot financieel risico aan zit, is afgeblazen. Dus grote evenementen zitten er niet in”, vertelt Maes. “Wellicht dat in een aantal steden het een en ander georganiseerd kan worden. Burgemeesters vinden dat ook fijn, want georganiseerde evenementen kunnen beter worden gehandhaafd.”

De organisatie Sjatsiefestasie reageert gemengd op het nieuws. “We zijn blij dat de versoepelingen er komen. Ons idee wordt daardoor alleen nog maar leuker”, zegt Jules Geraedts, voorzitter van Stichting Sjtasiefestasie Remunj. De organisatie baalt dat het gebruikelijke evenement is afgelast. “Dat is ontzettend zuur.” Geraedts denkt dat als het evenement niet was afgelast, het met de nieuwe versoepelingen wel door kan gaan. De Sjtasiefestasie heeft een alternatief bedacht. Ze gaan met een bus met artiesten door Roermond rijden en op verschillende plekken optredens organiseren. “Hoe we dat met testen gaan organiseren is nog niet bekend, maar als het moet, gaan we dat ook doen.”

De SLV gaat nog overleggen over carnaval met de veiligheidsregio’s in Limburg en Noord-Brabant. “Er worden afspraken gemaakt tussen de verenigingen en de burgemeesters.” Maar Maes is duidelijk, hij verwacht dat het een en ander kan worden georganiseerd: “Ik heb er zin in.”

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht vindt dat de coronacrisis moet worden afgesloten. “Ik zou heel graag willen dat we zeggen: we sluiten nu de coronacrisis af. En we gaan weer heropbouwen. Die anderhalve meter moet er op een gegeven moment af”, vertelt Penn-te Strake.

Ook zou er volgens haar nieuwe gezichten moeten komen. “Er moeten mensen komen die ons helpen voor de wederopbouw. Nieuwe mensen, nieuwe gezichten. Dat is fris en daar krijgen we energie van.”

De veiligheidsregio Limburg-Noord wil nog niet reageren op de uitgelekte coronamaatregelen. Ze laten weten dat ze woensdag samen zitten met de carnavalsbonden over wat er tijdens de komende vastelaovend kan.

Bron: 1Limburg Nieuws