Home > ‘Red Bull zal vooral de trucjes nog niet prijs willen geven’

‘Red Bull zal vooral de trucjes nog niet prijs willen geven’

feb 9, 2022 | 1Limburg, Sport

“De teams willen niet te veel weggeven”, legt L1’s Formule 1-analist Xavier Maassen uit. “Ook bij de eerste testdagen proberen ze de trucjes die ze in het reglement gevonden hebben, nog niet prijs te geven aan de andere teams.”

Het Formule 1-reglement is immers behoorlijk op de schop gegaan, waardoor de F1-wagens van 2022 aan de binnenkant én de buitenkant behoorlijk zullen verschillen van de bolides van 2021. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan de afmetingen van de vleugels, de luchtinlaten en de banden.

Zeker nu die onderdelen door ieder team opnieuw ontwikkeld zijn, willen ze voorkomen dat concurrenten hun vondsten gaan overnemen. “Vaak is het moeilijk om zaken te kopiëren van een ander team, maar sommige dingen zijn heel gemakkelijk over te nemen”, zegt Maassen. “En dus proberen de teams alles zo lang mogelijk te rekken. Je kunt als rivaal er de inspiratie uit halen om dingen te gaan proberen, en te bekijken of het in de windtunnel werkt.”

Daarom is de kans groot dat de auto’s die in deze weken gepresenteerd worden, zoals de Red Bull op woensdag, niet enorm zullen verschillen ten opzichte van de bolides van afgelopen seizoen. Daar komt bij het team van Verstappen nog eens bij dat het uiterlijk en het kleurenschema zelden drastisch wordt gewijzigd. “Als je de auto’s van de afgelopen jaren ziet, weet je waar de tekst ‘Red Bull’ en die stier staan. Bij andere teams zijn er soms wel wat verrassingen”, aldus Maassen.

Het komt wel voor dat de F1-stallen bij een presentatie met een auto met een speciaal, eenmalig kleurenschema op de proppen komen. Ook Red Bull heeft dat, vanwege promotionele doeleinden, regelmatig gedaan.

Het Formule 1-seizoen begint over ruim vijf weken, op 20 maart, met de GP van Bahrein. Volgens Maassen moeten we tot dat moment wachten voordat er écht conclusies kunnen worden getrokken over de verhoudingen tussen de teams op de baan. “Normaal gesproken zie je pas bij de kwalificatie voor de eerste race wie zijn zaken écht op orde heeft, en wie er heeft ingeleverd.” Tussendoor staan er nog twee testweekenden op het programma.

Bron: 1Limburg Sportnieuws