Home > ‘Levensgevaarlijke situaties’ door nieuwe regel vrachtwagens

‘Levensgevaarlijke situaties’ door nieuwe regel vrachtwagens

feb 9, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, moeten vrachtwagenchauffeurs sinds 1 februari vlak voor of na een grensovergang de landcode wijzigen in hun tachograaf.

Een tachograaf registreert verschillende soorten data in een vrachtwagen, zoals rijafstand, snelheid en rij- en rusttijd. “Om de tachograaf in te stellen, trappen veel collega’s op de snelweg plotseling op de rem om op de vluchtstrook te stoppen. Dat veroorzaakt levensgevaarlijke situaties”, licht Janssen toe.

De politie is bekend met het probleem, maar gaat niet handhaven. Woordvoerder Nathalie Vermeulen vertelt: “Als een chauffeur inderdaad bezig is met zijn tachograaf is dat een kwestie van een minuutje. Er zijn zoveel grensovergangen dat hierop handhaven bijna onmogelijk is. Tijdens de surveillance gaan we natuurlijk wel kijken op plekken waar vaak vrachtwagens op de vluchtstrook gaan staan.”

Zelf stopt Janssen altijd op een parkeerplaats of bij een tankstation. “Ik denk dat veel chauffeurs de regel niet helemaal goed begrijpen. Het is de bedoeling dat je de tachograaf in de buurt van de grens instelt en niet pal op de grens.” De chauffeur uit Herten denkt dat sommige collega’s op de vluchtstrook stoppen bij de grensovergang, omdat ze bang zijn om anders een boete te krijgen.

Ook een Belgische chauffeur die op een parkeerterrein naast de A73 staat, herkent het probleem. “Ik vind het gewoon een gekkenhuis. Op een stuk van zo’n 10 kilometer van België, via Nederland naar Duitsland moet ik de tachograaf steeds omzetten. Vrachtwagenchauffeur zijn is op deze manier niet te doen.”

Het is de bedoeling dat de handeling met de tachograaf in de toekomst geautomatiseerd wordt. “Maar dat gaat nog zeker een paar jaar duren. Het is natuurlijk ook een kwestie van geld. Zo’n systeem kost zeker honderden euro’s, misschien zelfs wel meer dan duizend euro”, aldus Janssen.

Bron: 1Limburg Nieuws