Home > Tot levenslang veroordeelde Maastrichtenaar komt eerder vrij

Tot levenslang veroordeelde Maastrichtenaar komt eerder vrij

feb 10, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat betekent dat Hee Chan de gevangenis mag verlaten zodra er ruimte is in een tbs-kliniek.

De veertiger zag het levenslicht in 1972 in Zuid-Korea en werd vijf jaar later geadopteerd door een gezin in Lanaken. Een groot deel van zijn leven bracht Hee Chan echter door in Maastricht. Daar was hij een bekende in het drugsmilieu en liep hij meermaals in het vizier van de politie. Op zijn zestiende kwam hij voor het eerst met justitie in aanraking vanwege een straatroof in Valkenburg.

Op 30 december 2007 volgde zijn zwaarste delict, gepleegd in het Belgische Peer. Zijn vriendin Corrie Polie, met wie hij een toen één jaar oude zoon had, vertelde dat zij Hee Chan wilde verlaten en hun zoon zou meenemen. Daarop stak de Maastrichtenaar de vrouw zeker tien keer met een vleesmes. De rechter in Tongeren zou daar later over zeggen dat de vrouw is ‘afgeslacht en vernietigd’.

Een volksjury achtte hem schuldig aan moord en de Tongerse rechter veroordeelde Hee Chan op 5 februari 2010 tot levenslang. Ruim een jaar later werd hij overgebracht naar Nederland, om daar zijn straf uit te zitten. Deze week heeft de rechtbank in Maastricht bepaald dat zijn levenslange celstraf wordt omgezet naar een gevangenisstraf van 13,5 jaar met een tbs-maatregel.

Dat heeft alles te maken met straffen die in Nederland worden opgelegd in vergelijkbare zaken. ‘In soortgelijke zaken variëren straffen van twaalf tot achttien jaar.’

Hee Chan zit al sinds december 2007 vast en heeft zijn ‘nieuwe’ straf daarmee al uitgezeten. Hij komt echter niet vrij. De Maastrichtse rechtbank legde hem deze week immers een tbs-maatregel op. Volgens deskundigen heeft Hee Chan een persoonlijkheidsstoornis met antisociale, narcistische en psychopate kenmerken.

Het is nog maar de vraag hoe snel de Maastrichtenaar aan zijn tbs-traject kan beginnen. Er gelden momenteel flinke wachtlijsten voor plaatsing in een tbs-kliniek. Voor mensen die hun gevangenisstraf hebben uitgezeten, maar nog naar een tbs-kliniek moeten, geldt de passantenregeling. Dat betekent dat ze vast blijven zitten tot er ruimte is in een instelling.

Hee Chan kan overigens nog in hoger beroep. Zijn advocaten lieten eerder al weten het niet eens te zijn met het opleggen van een tbs-maatregel.

Bron: 1Limburg Nieuws