Home > Zowel Peter als Duitsers prakkiseren over coronapas met 2G+

Zowel Peter als Duitsers prakkiseren over coronapas met 2G+

feb 11, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Peter is niet de enige die in de war raakt van de coronaregels net over de grens. Veel inwoners uit de grensstreek voelen zich in het nauw gedrongen door het Duitse 2G+-beleid dat sinds enkele weken geldt.

Restaurants, horeca, winkels, musea en in veel gevallen ook hotels in Duitsland eisen namelijk een afgeronde vaccinatie of herstelbewijs. Plus een testje hier en daar. Zonder kom je nergens binnen.

Dat bleek toen Peter vlak na afkondiging van het nieuwe beleid een hapje wilde eten in Duitsland. In een restaurant in Übach-Palenberg, vijf kilometer van zijn woonplaats, werd hij beleefd maar resoluut geweigerd. Ook bij een andere eetgelegenheid in die plaats kwam hij niet binnen. “Ik ben twee keer het dispuut aangegaan bij de deur. Maar ik kwam niet binnen. Ik begrijp het wel. De boetes zijn voor de eigenaren enorm hoog, dat wil ik ze ook niet aandoen.”

Schijns heeft zich keurig aan alle regels gehouden. Hem trof alleen wat domme pech. “Ik raakte in april besmet met het coronavirus. Ik had ‘het geluk’ om daarna met één prik al voldoende bescherming te hebben. Dus de gebruikelijke tweede prik bleef achterwege. Op 31 december heb ik wel een boosterprik gehaald.”

Maar dan helpt het niet echt als het herstelbewijs intussen is verstreken, zoals bij Peter. Duitsland heeft de geldigheid van herstel verkort van 6 maanden naar 30 dagen.

Iedere Duitse deelstaat heeft zo zijn eigen regeltjes. Zoals Noordrijn-Westfalen dat aan Limburg grenst. Daar beschouwen ze een vaccinatie pas afgerond met twee prikken. Liggen beide vaccinaties wat verder in het verleden dan is een recente boosterprik vereist of een negatieve test of een herstelbewijs. Degene met een Janssen-vaccin moet er ook meer dan eentje in de arm zetten om het stempeltje ‘volledig gevaccineerd’ te krijgen. Wie raakt hier niet de draad kwijt? “Schiet mij maar lek”, schatert Peter.

Voor de zekerheid gaat hij een paar weken later op donderdagavond terug naar hetzelfde restaurant dat hem eerder weigerde. De baas laat Peter tot zijn verbazing nu wel binnen. Een vraag-antwoord-formuliertje invullen is voldoende. Samen met een foto waarop zijn oude herstelbewijs prijkt. “De restauranteigenaar bekende dat hij misschien wat te streng was geweest. Hij wist in het begin ook niet precies hoe dat 2G+ in elkaar steekt. Waarom hij nu soepeler is? Kijk maar eens naar al die gele kentekens voor zijn deur. Die man denkt terecht aan zijn klandizie.”

Peter heeft geen garantie dat hij volgende keer even gemakkelijk binnenkomt in Duitsland. Hij zoekt verder naar een oplossing die langer meegaat. Een belletje naar de GGD leverde deze week niet veel op. Een negatieve test halen om binnen te komen, zou een optie zijn? “Dat zie ik na die vaccinaties niet zo zitten”, zegt Schijns.

Hij ziet dat voor veel inwoners van de grensstreek de leefomgeving een stuk kleiner wordt. “Vanuit Landgraaf ga ik veel naar Duitsland en België. Het gaat vaak om alledaagse bezigheden in een vertrouwde omgeving. Tanken, boodschappen doen, hapje eten, het maakt deel uit van je leven. Dat is plotseling veel lastiger.”

Misschien valt het Duitse 2G+-beleid straks pas in het oog zodra mensen vanuit de Randstad gaan skiën, oppert Schijns. “Dan lopen veel vakantiegangers tegen dezelfde problemen aan die wij nu elke dag ervaren. De coronaregels wisselen voortdurend en zijn soms niet te volgen. Voor mensen in de grensstreek is het dubbel zo lastig. We leven praktisch in twee landen met ieder hun eigen aanpak. Hoezo, één Europa?”

Die laatste opmerking werd donderdagmiddag onderstreept in Den Haag. Daar keerde zich een meerderheid van de Tweede Kamer tegen het 2G-wetsvoorstel van het kabinet. Het zou te weinig effect hebben op dit moment van de coronapandemie. Een opvatting die landen als Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk niet delen. Daar zijn coronapassen noodzakelijk zijn om volledig deel te nemen aan het openbare leven.

De GGD regio Zuid-Limburg laat weten dat ze nog met een reactie komt. “We kennen het stringente toegangsbeleid van Duitsland maar of er direct een oplossing ligt, moeten we uitzoeken”, aldus een woordvoerder.

Bron: 1Limburg Nieuws