Home > Nieuwe deskundigen zetten vraagtekens bij psychose Thijs H.

Nieuwe deskundigen zetten vraagtekens bij psychose Thijs H.

feb 12, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat bevestigen verschillende bronnen tegenover L1. Het rapport staat haaks op conclusies uit eerdere onderzoeken.

Op 4 mei 2019 stak Thijs een vrouw dood in Den Haag, waar hij studeerde. Niet veel later keerde hij terug naar zijn ouderlijk huis in Brunssum en op 7 mei stak hij nog eens twee mensen dood op de Brunssummerheide. Thijs en zijn advocaten Serge Weening en Job Knoester stellen dat dit alles gebeurde in psychotische toestand.

Voorafgaand aan zijn proces in Maastricht werd de student onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen van die kliniek achtten Thijs volledig ontoerekeningsvatbaar; de moorden konden hem volgens psychologen en psychiaters niet worden aangerekend. De rechter veroordeelde hem in juli 2020 toch tot een gevangenisstraf van achttien jaar én een tbs-maatregel.

Volgens de rechter in Maastricht had Thijs ‘verschillende rationele beslissingen’ genomen rondom de moorden en heeft hij zijn psychotische toestand niet alleen aangedikt om strafvermindering te krijgen, maar ook deels zelf veroorzaakt door drugsgebruik.

Thijs ging in hoger beroep en zijn advocaten lieten deskundigen van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) nogmaals naar de zaak kijken. De conclusie was hetzelfde: volledig ontoerekeningsvatbaar. “Zij zien het gebruiken van verdovende middelen als een symptoom, niet als het startpunt van zijn psychische problemen”, legde advocaat Knoester uit.

Het Hof in Den Bosch stelde echter zelf ook twee NIFP-onderzoekers aan. Deze deskundigen stellen dat een psychose niet met zekerheid kan worden vastgesteld. Als dat al kan, zou deze psychose mogelijk zijn veroorzaakt door middelengebruik. Daarnaast zijn de nieuwe deskundigen kritisch over voorgaande rapporten en de totstandkoming daarvan.

Zo zouden eerdere rapporteurs zich op punten te veel hebben laten leiden door informatie die Thijs ze zelf aanreikte en zou er te weinig eigen onderzoek zijn verricht.

Opvallend, daar zowel het tweede als het derde rapport door mensen van het NIFP is opgesteld. Het is bovendien niet voor het eerst dat deskundigen in deze zaak het duidelijk oneens zijn. Eerder waren het Pieter Baan Centrum en ggz-instelling Mondriaan, waar Thijs in behandeling was, al fel over elkaars bevindingen. Er barst dus een nieuwe strijd der deskundigen los.

Op maandag, dinsdag en donderdag vindt het proces in hoger beroep plaats. In aanloop naar die zittingen willen advocaten Knoester en Weening niet reageren op de inhoud van het derde onderzoeksrapport. “Weening en ik zijn er sinds het begin van deze zaak van overtuigd dat er geen enkele andere verklaring is dan een hele heftige psychose. En dat is in de verste verte niet veranderd.”

Het nieuwe rapport wordt hoogstwaarschijnlijk maandag al tijdens de eerste zittingsdag besproken. “En over dit rapport is het laatste woord nog niet gezegd”, zegt Weening. Advocaat Phil Boonen, die nabestaanden bijstaat, wil pas op de nieuwe stukken reageren als het proces is begonnen.

Bron: 1Limburg Nieuws