Home > VVV-Venlo versus Roda JC is de strijd der scherpschutters

VVV-Venlo versus Roda JC is de strijd der scherpschutters

feb 13, 2022 | 1Limburg, Sport

Want waar het in november in Kerkrade nog in 0-0 eindigde, scoren de Venlonaren én de Kerkradenaren sinds de jaarwisseling gemakkelijk. We leggen de vier belangrijkste scherpschutters in 2022 bij beide clubs langs de meetlat.

De vier VVV’ers die de afgelopen weken het meest bij de goals betrokken zijn, speelden vorig seizoen allemaal niet voor de Koelclub. En twee van hen kwamen pas in de winterstop naar VVV: de Venlonaren huurden Nick Venema en Rayan el Azrak van (Jong) FC Utrecht. Tel daar de Limburgse troeven Sven Braken en Joeri Schroijen bij op en je hebt, mits het draait, een veelzijdige aanvalslinie tot je beschikking. “Veel individuele kwaliteit én scorend vermogen”, concludeert coach Jos Luhukay.

En die goals kwamen vooral van El Azrak. Die speelde alleen de afgelopen twee duels, maar schoot wel vier keer raak, mede door een hattrick tegen MVV (0-5 winst). Het gemiddelde van Braken komt behoorlijk bij het adembenemend moyenne van El Azrak in de buurt, doordat de Maastrichtenaar zijn twee goals als invaller in de slotfase maakte. Een prettig alternatief achter de onvoorspelbare Venema en vleugelflitser Schroijen, die in het verleden meer dan eens schitterde tegen Roda.

De cijfers hieronder maskeren dat VVV tegen Jong PSV en Jong AZ in totaal slechts één keer scoorde. Een klein wonder, getuige de in totaal negen goals tegen MVV en Dordrecht, al zijn die twee ploegen laagvliegers in de Keuken Kampioen Divisie. VVV verloor dit seizoen overigens nog niet van een Limburgse club. Van MVV werd naast het uitduel ook het thuisduel (2-0) gewonnen en in Kerkrade werden dus de punten gedeeld met Roda in een weinig enerverend duel.

Die wedstrijd, negen speelrondes geleden, is tevens het laatste KKD-duel waarin Roda niet tot scoren kwam. De troepen van Jurgen Streppel zijn met 51 treffers de op-vier-na meest scorende ploeg in de competitie, maar we zullen ons in dit verhaal ook aan Roda-kant beperken tot de vijf wedstrijden sinds de jaarwisseling. Daarin scoorde Roda één keer vaker dan VVV – dertien om twaalf goals – en dat is vooral te danken aan haar aanvallende viertrapsraket voorin: Xian Emmers, Bryan Limbombe, Patrick Pflücke en spits Dylan Vente.

Vente scoorde in Roda’s laatste vier wedstrijden vijfmaal: uitstekende cijfers die mede mogelijk worden gemaakt door de immer aanvallende spelopvatting die Roda wekelijks uitdraagt, maar ook knap omdat het met Almere City en vooral ADO Den Haag, NAC Breda en koploper FC Volendam tegenstanders betrof die een beduidend groter budget dan Roda hebben. De aangevers zijn vaak dezelfde mannen: schaduwspits Emmers en de creatieveling aan de linkerkant, Pflücke.

De kracht van Roda’s aanvalslinie ligt niet alleen in de kwaliteiten van en de automatismen tussen de spelers, maar ook in de fitheid van het viertal. In het begin van het seizoen moesten Emmers en Limbombe duidelijk nog wennen aan het wekelijks spelen, maar inmiddels zijn ook zij topfit. Zelden ontbreekt een van de vier pionnen en dat is maar goed ook voor coach Streppel, die weinig tot geen alternatieven van een soortgelijk kaliber achter de hand heeft.

Op dit moment staan VVV (tiende, 32 punten) én Roda (achtste, 42 punten) allebei op een plek die recht geeft op deelname aan de promotie/degradatie-playoffs. Roda richt het vizier nog op de hogere posities, terwijl VVV met NAC lijkt te moeten strijden om de laatste stek in die nacompetitie. Historisch gezien is Roda voor VVV een angstgegner, want van de 26 eerdere ontmoetingen in Venlo won Roda er 14 en VVV slechts 3.

De Limburgse clash tussen VVV-Venlo en Roda JC Kerkrade begint zondag om 14:30 uur. De wedstrijd is live te volgen via L1 Radio.

Bron: 1Limburg Sportnieuws