Home > Opnieuw moeizame dag voor bondscoach Coopmans op Spelen

Opnieuw moeizame dag voor bondscoach Coopmans op Spelen

feb 13, 2022 | 1Limburg, Sport

Marcel Bosker, Sven Kramer en Patrick Roest reden de vierde tijd.

De Nederlandse achtervolgingsmannen werden vorige maand in Heerenveen Europees kampioen en gelden als een van de favorieten voor de medailles. Bondscoach Coopmans besloot om in de kwartfinale hetzelfde trio te laten schaatsen als tijdens de Europese kampioenschappen. De vier tijdsnelsten van de in totaal acht landen plaatsten zich voor de halve finales. Oranje reed in de kwartfinale tegen Canada en won mede door een sterk slot van Roest de rit in een tijd van 3.38,90.

Met die tijd werd Nederland niet de snelste van de dag. Noorwegen en de Verenigde Staten, de andere favorieten voor de medailles, reden allebei ruim één seconde sneller dan de Oranjemannen. Noorwegen eindigde door een betere finish als eerste. In de laatste rit reed ook het Russisch Olympisch Comité nog iets sneller dan Nederland. De Russen mogen niet onder hun eigen vlag uitkomen omdat Rusland is geschorst vanwege overtreding van de dopingregels.

Door de vierde tijd in de kwartfinales treft Nederland dinsdag Noorwegen in de halve finales. De andere halve finale gaat tussen de Verenigde Staten en het Russisch Olympisch Comité. De halve finales staan dinsdag op het programma. Dan worden ook de finales gereden voor de medailles.

Zaterdag plaatsten de Nederlandse schaatssters zich al voor de halve finales van de ploegenachtervolging. Zij eindigden als derde in de kwartfinales en treffen dinsdag Canada in de halve eindstrijd.

:

Bron: 1Limburg Sportnieuws