Home > Bewoners van AZC Echt voelen zich niet altijd veilig

Bewoners van AZC Echt voelen zich niet altijd veilig

feb 13, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Het leven in een asielzoekerscentrum is stressvol. Veel mensen bij elkaar, die vaak heftige dingen hebben meegemaakt en onzeker zijn over de toekomst.

De laatste tijd zijn er op meerde plaatsen incidenten. Zoals de bewoner van het AZC in Sweikhuizen die onlangs twee medewerkers zwaar verwondde door hete olie over hen te gooien. En vorig jaar april was een incident in het AZC in Echt: een bewoner stak daar zeven anderen met een mes.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (het COA) heeft naar aanleiding daarvan allerlei maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. Maar toch voelen diverse bewoners van het AZC in Echt zich niet helemaal veilig.

Het steekincident van vorig jaar, heeft Khadija Omayer behoorlijk bezorgd gemaakt. “Sindsdien ben ik bang. het doet met denken aan Syrië, aan al dat bloed.” Ook andere bewoners voelen zich niet altijd veilig.

Zo breken er ongeveer twee tot drie keer per week vechtpartijen uit, vertelt bewoner Abdo Mustafa. Aanstichters zijn volgens hem vaak mannen uit ‘veilige landen’ die geen kans op asiel hebben. De oorzaak van de vaak gespannen sfeer is omdat veel bewoners vaak niks te doen hebben.

Bron: 1Limburg Nieuws