Alleen in Drenthe zijn de problemen groter, blijkt uit cijfers van het CBS.
In Zuid-Limburg zijn de personeelsproblemen duidelijk minder groot als in het noorden van de provincie. Daar vindt 26.9 procent van de bedrijven niet genoeg personeel. Gemiddeld gezien kan dus één op de drie Limburgse ondernemers niet genoeg werknemers vinden.
Dat is in lijn met het landelijke gemiddelde, dat vrijwel het hoogst is in ruim tien jaar tijd. Alleen in het laatste kwartaal van afgelopen jaar lag dit percentage hoger. Alleen in de Zaanstreek, Zeeuws-Vlaanderen en in de omgeving van Leiden zijn de problemen aanzienlijk kleiner.
De tekorten zorgen bij allerlei sectoren in Limburg voor problemen. die dreigen te sluiten, restaurants die door een niet weten hoe ze de borden gevuld moeten krijgen, en waar ambtenaren wel vertrekken terwijl er geen opvolgers klaarstaan.
“De nijpende situatie dwingt werkgevers ertoe om creatief te zijn”, zegt Don Thijssen, rayonmanager bij het UWV voor de arbeidsmarktregio’s Noord-Limburg en Midden-Limburg. “Je moet gaan experimenteren, creatief zijn. Een simpele vacature plaatsen waar iemand met een brief en cv op kan reageren, is kansloos. Open hiring kan veel opleveren.”
Open Hiring is banen aanbieden zonder dat daarvoor een sollicitatie nodig is. In Nederland doen zo’n vijftig bedrijven dat, waarvan drie in Limburg. Dat zijn La Place, Centerparks en vleeshandel Freshco. Volgens Thijssen verleid deze methode mensen om weer te werken, terwijl zij eerder bijvoorbeeld de hoop opgaven door mislukte sollicitaties.
Bron: 1Limburg Nieuws