Home > Bronzen troostprijs voor bondscoach Coopmans op Spelen

Bronzen troostprijs voor bondscoach Coopmans op Spelen

feb 15, 2022 | 1Limburg, Sport

De vrouwen moesten het doen met de brons, de mannen grepen voor het eerst in de Olympische historie naast de medailles.

Door de matige tijden in de kwartfinales troffen beide Nederlandse teams al in de halve finales sterke tegenstanders. Waar in de kwartfinales de snelste tijden doorgingen naar de volgende ronde, ging het in de halve finales om het winnen van de rechtstreekse duels. De Nederlandse vrouwen, met Olympisch kampioenen Ireen Wüst en Irene Schouten en bronzen medaillewinnares Antoinette de Jong aan de start, troffen Canada in hun halve eindstrijd.

Bondscoach Coopmans besloot zijn startopstelling en wedstrijdplan niet te wijzigen tegen de Canadese vrouwen. Oranje opende sneller en had na een ronde ruim één seconde voorsprong. Daarna gaf Nederland elke ronde te veel toe, waardoor de voorsprong een achterstand werd. Uiteindelijk verloor Oranje met 0,98 seconden de halve finale.

In de strijd om brons trof Nederland het Russisch Olympisch Comité, dat in de halve finale met groot verschil werd uitgeschakeld door Japan. Coopmans besloot een wissel toe te passen in zijn team. Marijke Groenewoud verving Antoinette de Jong in de startopstelling. Opnieuw gingen de Oranjevrouwen veel sneller van start, waar de Russinnen langzaam vertrokken. Daardoor liep het verschil snel op tot boven de drie seconden en werd al snel duidelijk dat Nederland brons ging winnen. Uiteindelijk was het verschil 1,8 seconden en veroverde de ploeg van Coopmans de bronzen medaille. Voor Ireen Wüst was het haar 13e medaille op de Olympische Spelen.

Het goud bij de achtervolgingsvrouwen ging naar Canada. Uittredend kampioen Japan ging de hele race aan de leiding, maar in de laatste bocht ging een Japanse onderuit.

De achtervolgingsmannen troffen door hun vierde tijd in de kwartfinale het snelste land in de halve finale: Noorwegen, de Olympisch kampioen van 2018. Net als de vrouwen openden ook de mannen snel in hun halve finale. Maar ook de mannenploeg, bestaande uit Marcel Bosker, Sven Kramer en Patrick Roest, konden dat tempo niet vasthouden. Oranje gaf aan de finish 1,34 seconden toe en daardoor ook veroordeeld tot de bronzen finale.

De Nederlandse mannen wisselden niet van opstelling na de halve finale en troffen de Verenigde Staten in de strijd om brons. Die waren in de halve finale, na een spannende strijd, uitgeschakeld door het Russisch Olympisch Comité, maar reden wel een snelle tijd. In de strijd om brons kwam Oranje er geen moment aan te pas. De Amerikaanse schaatsers waren in elke ronde sneller en finishten op bijna drie seconden achterstand.

Het goud bij de mannen ging opnieuw naar Noorwegen. Ze waren duidelijk sneller dan de Russen in de finale.

De taak van Coopmans op de Olympische Spelen is nog niet klaar. Komende zaterdag staat de massastart op het programma bij de mannen en de vrouwen. Ook bij dat onderdeel is Coopmans de eindverantwoordelijke.

Bron: 1Limburg Sportnieuws