Home > Gevangenisstraf van 30 jaar en tbs geëist tegen Thijs H.

Gevangenisstraf van 30 jaar en tbs geëist tegen Thijs H.

feb 15, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Thijs en zijn advocaten zetten in op een tbs-maatregel zónder celstraf, omdat hij tijdens de moorden psychotisch en dus volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum en later ook het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) achten Thijs eveneens volledig ontoerekeningsvatbaar. In hun ogen stond Thijs volledig buiten zichzelf en daar past geen gevangenisstraf bij. Deze deskundigen adviseerden alleen een tbs-maatregel op te leggen.

Een derde rapport, ook opgesteld door het NIFP, plaatste echter vraagtekens bij de psychose van Thijs. Als hij al een psychose zou hebben gehad, zou hij die deels zelfs hebben veroorzaakt door drugs- en verkeerd medicatiegebruik. “Wij achten dit rapport leidend bij de vraag of er sprake was van een stoornis en de gevolgen daarvan.”

De aanklaagsters wijzen niet alleen op dit laatste rapport, maar ook op andere deskundigen die Thijs voorafgaand aan de moorden hebben gezien. Zo was hij in behandeling bij ggz-instelling Mondriaan. Men zag daar geen psychotische symptomen. “Vast lijkt te staan dát er iets aan de hand is, maar meer dan verminderd toerekeningsvatbaar is hij niet.”

“Hij heeft voor, tijdens en na het plegen van de moorden denkmomenten gehad”, zei één van de officieren. Ze stelt ook dat Thijs ‘willens en wetens gehandeld’ en er dus sprake was van voorbedachten rade. De aanklaagsters noemen de manier waarop de moorden zijn gepleegd ‘een gebrek van respect voor andermans leven en lichaam’. “Dat nemen we hem ernstig kwalijk.”

De twee aanklaagsters schetsten dinsdag hun overwegingen: levenslang zonder een tbs-maatregel of een héle lange gevangenisstraf met tbs. “Maar als hij terugkeert in de samenleving zonder behandeling, kan hij levensgevaarlijk zijn. We moeten de veiligheid van de maatschappij waarborgen. Een levenslange celstraf was rechtvaardig, maar een te groot risico geweest.”

Mocht het Hof geen tbs willen opleggen, vragen de aanklaagsters Thijs tóch een levenslange gevangenisstraf op te leggen.

In eerste aanleg, bij de rechtbank in Maastricht, kreeg de Brunssumer een gevangenisstraf van achttien jaar en een tbs-maatregel. Thijs ging tegen die straf in hoger beroep. Dat hoger beroep is na dinsdag bijna afgerond. Donderdag komen advocaten Job Knoester en Serge Weening nog aan het woord namens Thijs. Op een nog onbekend moment doet het Hof uitspraak.

Bron: 1Limburg Nieuws