De horeca en carnavalsverenigingen reageren opgetogen. Door het afblazen van optochten en evenementen in de buitenlucht, zal carnaval 2022 vooral uitmonden in een kroegenfeest. Zeker nu cafés tot diep in de nacht open mogen blijven.
Veel kasteleins zien hun kansen keren en wachten niet af. In allerijl bereiden ze zich voor op een bonte storm. Grootste probleem lijkt vooral de capaciteit. Waar vind je op het laatste moment nog een extra tent voor meer vierkante meters? Zoals Martijn Lacroix in Panningen. Hij heeft maandag zijn hele zaak al versierd, gooit alle tafels en stoelen eruit en schildert deze week nog snel de ramen. “Ik hou nog een slag om de arm, maar we hebben alvast versierd want het carnaval gaat door, zittend of staand. We hebben alle opties openstaan. Als de persconferentie positief nieuws biedt, kunnen we woensdag meteen alle leveranciers bevestigen. Dan zijn we er klaar voor, zin in.”
Vier weken geleden zat de horeca nog op slot. Over twee weken zit er geen beperking meer op. Dat is ook voor de uitbaters even wennen. “We zijn heel blij dat we weer eindelijk kunnen ondernemen”, laat Guido Kreutzer weten. Toch blijft de voorzitter van de Limburgse horeca voorzichtig. “We weten dat het meestal uitpakt zoals vooraf wordt gelekt. Dat hebben we wel geleerd afgelopen twee jaar.” Toch wil Kreutzer eerst zien en dan geloven wat de minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dinsdagavond zal aankondigen.
Veel feestvierders zullen tijdens carnaval niet alleen in de kroeg zitten maar ook de straat opgaan. Het is niet duidelijk of gemeenten, als beheerder van het publieke domein, maatregelen nemen. Mogen er friettenten, viskramen of barretjes buiten staan? En hoe meer beperkingen, hoe lastiger het handhaven dreigt te worden. “Woensdagochtend overleggen horeca en Limburgse gemeenten hoe we het precies gaan vieren”, zegt Kreutzer.
In Beringe wacht Ves van Rijt vol spanning af. Hij is uitbater van café Nabber met een gemeenschapshuis waarin duizend man past. Dit weekeinde is er al een zittingsavond waarbij 200 bezoekers zijn toegestaan. Een aardige opwarmer, maar voor hem blijven er vragen te over. Hoe komt hij op zo’n korte termijn aan voldoende personeel? “Iedereen wil zelf carnaval vieren”, verzucht hij. En waar haalt hij op het laatste moment nog artiesten vandaan?
“Ik verwacht niet dat het meteen volle bak zal zijn. Mensen zijn toch een beetje huiverig om op stap te gaan. Twee jaar mochten ze weinig tot niks en nu gaat alles binnen twee weken weer los. Ik ga er in ieder geval voor zorgen dat ze verantwoord carnaval kunnen vieren, dus niet het café volproppen maar ook de zaal erbij zodat er genoeg ruimte is.”
Bart Maes, voorzitter van Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV), ziet dat sommige clubs popelen met grote plannen. “In Maastricht willen ze alsnog de stadsprins uitroepen, in Sittard zullen activiteiten zijn en Weert houdt mogelijk een familie-optocht.” Ze hopen op een verlossend sein tijdens de persconferentie van Kuipers.
Maes overlegt al geruime tijd met de Limburgse veiligheidsregio’s . Dat heeft wel een en ander opgeleverd. Zo kunnen gemeenten vergunningen tot op het laatste moment afgeven, zelfs vlak voor vastelaovend-zaterdag. “Het moet dan natuurlijk wel passen binnen de geldende maatregelen”, aldus de SLV-voorzitter.
Het familiebedrijf Manders in Oostrum verhuurt tenten, kramen en meubilair aan de horeca en verwacht dat gemeenten zich flexibel zullen opstellen. “Normaal kost de administratie meer tijd dan deze twee weken tot aan carnaval. Je zit met vergunningen, bouwtekeningen en contracten, maar de laatste twee jaar kon vrijwel alles pas op het laatste moment worden goedgekeurd door de wisselende coronamaatregelen. De gemeente Venray denkt daar goed in mee, ze kennen ons werk dus het mag geen probleem opleveren”, zegt Bob Manders.
Volgens hem is de afgelopen twee weken de boel ‘ontploft’ met aanvragen. “Hoe meer uitlekt over versoepelingen, hoe drukker we het krijgen. Gelukkig hebben we net op tijd wat extra personeel aan kunnen nemen. Dat is al een klein wonder. Ik denk dat het vanaf zaterdag erg druk zal zijn maar we gaan het zeker klaarspelen.”
Even verderop in het dorp, bij Versleijen Party- en Attractieverhuur, is het optimisme even hoog. “Ik merk dat het drukker wordt. Veel mensen oriënteren zich en we krijgen veel aanvragen. Ik denk dat het een beetje de stilte voor de storm is, want niemand durft al een klap te geven op de offerte voordat duidelijk is welke kant het opgaat”, zegt Roy Versleijen. Een gebrek aan tijd of materieel verwacht hij niet. “Alles ligt netjes opgeslagen en is voorhanden zolang de voorraad strekt.”
Bron: 1Limburg Nieuws