Home > Sittard trapt vastelaovend als vanouds af met scholierenbal

Sittard trapt vastelaovend als vanouds af met scholierenbal

feb 16, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Behalve het scholierencarnaval waar duizenden jongeren hun opwachting maken, gaat op zaterdag het evenement Kanón van ’t Balkón door. Gevolgd door een optocht op zondag. Daarmee is Sittard een van de steden in Limburg die het carnavalsfeest in bijna volle glorie herstellen.

“We hadden twee scenario’s vooraf aan de persconferentie van minister Kuipers van Volksgezondheid klaar liggen. Een met een livestream zodat mensen thuis op het scherm activiteiten konden volgen. Het tweede plan: we gaan met zijn allen naar de Markt om daar vastelaovend te vieren. Gelukkig is het laatste nu mogelijk”, zegt Joep Wijnands. Volgens de voorzitter van de plaatselijke carnavalsvereniging De Marotte ligt er al ‘heel lang’ een vergunningsaanvraag bij de gemeente, zodat snel schakelen mogelijk is.

“We hebben dinsdagavond, direct na de persconferentie van Kuipers, contact opgenomen met wethouder Andries Houtakkers. Na spoedoverleg deze woensdagmorgen is om 13:00 uur het licht op groen gezet en kunnen we nu doorpakken”, aldus een gelukkige Wijnands.

Een afweging die meespeelt, is dat een groot evenement als Kanón van ’t Balkón beter gereguleerd kan verlopen, dan uitmondt in een spontaan volksfeest waarbij onveilige situaties kunnen ontstaan. “Er komen hekken, beveiligers en we gaan toegangskaartjes verkopen. We verwachten ergens tussen de 5000 en 10.000 bezoekers.”

Door de korte voorbereiding is het niet mogelijk om nog snel een blik sponsors open te trekken voor het Kanón van ’t Balkón. Mensen die een plaatsje willen op de Markt betalen daarom deze editie 11 euro. “Daarmee hopen we uit de kosten te komen want we moeten een stuk of vijftien artiesten betalen en hebben nog andere organisatiekosten”, legt Wijnands uit. Het zal volgens hem zeker geen ‘slap aftreksel’ worden van voorgaande jaren, maar een volwaardig feest op de Markt.

Hoe de optocht op zondag er precies uit gaat zien, is nu niet helemaal duidelijk. Wijnands: “Grote wagenbouwers zijn er dit jaar niet bij, het zal een spontane stoet gaan worden. Dat is even afwachten. We hebben dinsdagavond afgesproken dat we zaken die niet kunnen gewoon buiten de deur houden. We richten ons op wat mogelijk is. Dat werkt aanstekelijk want na een belronde heeft iedereen spontaan de medewerking toegezegd.”

Bron: 1Limburg Nieuws