Home > De hoogte in tijdens de lenteschoonmaak?

De hoogte in tijdens de lenteschoonmaak?

feb 17, 2022 | Limburglokaal

Heb je een voorjaarsschoonmaak op de planning en moet je daarvoor de hoogte in? Ofwel verdient het exterieur een opknapbeurt en woon je in een woning die twee of drie verdiepingen beslaat? Hoe ga je te werk en belangrijker hoe zorg je ervoor dat je op grote hoogte veilig bent? In deze blog bespreken we welke verbouwingswerkzaamheden zich op ver boven de grond plaatsvinden en welk materieel je mogelijk nodig hebt.

Een strakke buitenkant van het huis

Bij thuiskomst kijk je geregeld tegen de verouderde en door weer aangetaste voorgevel van je huis aan. En al tijden heb je het voornemen om hier iets aan te doen. Eindelijk is het moment daar om in actie te komen en heb je voorbereidingen getroffen om eraan te beginnen. Of het nu gaat om het schoonmaken, schilderen of stucen van het exterieur, je hebt het juiste materiaal nodig. Niet alleen schoonmaak- of schilderbenodigdheden, maar ook om de plek in kwestie te bereiken. Om op een hoogte van drie tot vier meter te kunnen werken, is het handig om steigers voor het huis te plaatsen. Hierop kun je niet alleen gemakkelijk de hele gevel aanpakken, maar je hebt ook de bewegingsvrijheid om over de hele breedte van het huis te lopen. Zorg wel dat je goed gezekerd bent en voorkom dat je met een breuk naar het ziekenhuis in Maastricht moet.

Het dak op voor de zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op het dak liggen, dan wil je die op zijn tijd schoonmaken. Want om optimaal zonne-energie te winnen, is het belangrijk dat ze vrij zijn van bladeren en andere viezigheid. Maar dan, hoe kom je op het dak? Daarvoor kun je toch het beste een telescoopladder kopen. Die is uitschuifbaar en zorgt ervoor dat je het dak kunt bereiken. Net als bij het stucen of schilderen van de gevel is het ook hier erg belangrijk dat je veilig te werk gaat. Want het dak ligt natuurlijk nóg hoger en is die schuin, dan loop je het risico hieraf te glijden. Zorg er dus voor dat je jezelf kunt zekeren terwijl je de zonnepanelen vakkundig schoonmaakt.

Glazen wassen op de tweede verdieping

Terwijl je vanuit je slaapkamer naar buiten kijkt, wordt het zicht tegengehouden door de viezigheid op de ramen. Van binnen heb je de ramen al gezeemd, maar je kunt de ramen niet dusdanig openen dat je gemakkelijk bij de buitenkant kan. Behalve op de begane grond, daar schijnt het zonlicht al helder naar binnen. Wil je ook op de tweede en derde verdieping de ramen en kozijnen aan de buitenkant schoonmaken? Klim dan op een stevige ladder waarmee je de ramen kunt bereiken. En opnieuw wil ik de nadruk leggen op de veiligheid, want hoewel je misschien iets minder hoog staat, een verstuikte of gebroken enkel wil je voorkomen. En zeker wanneer de schoonmaakmiddelen het risico op uitglijden vergroten. Ga dus te allen tijde veilig te werk terwijl je op grote hoogte schoonmaak- of opknapwerkzaamheden uitvoert en voorkom een ritje naar het ziekenhuis.