Home > MAA komt in actie en gaat dakpannen preventief vastzetten

MAA komt in actie en gaat dakpannen preventief vastzetten

feb 17, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Maar dat gaat niet bij ieder huis gebeuren. Alleen enkele gebieden ten noorden van het luchthaven komen hiervoor in aanmerking. In totaal gaat het om 97 woningen in Beek en Geverik, omdat huiseigenaren daar de meeste kans hebben op schade. Dat hebben MAA, gemeente Beek en Provincie Limburg besloten.

Hiermee willen alle partijen het risico op dakbeschadiging door turbulentie van vliegtuigen verkleinen. Vliegtuigen creëren een zogenaamde vortex in de lucht waar ze doorheen vliegen, vergelijkbaar met het kielzog achter een varend schip.

Het is geen geheim dat het vliegveld door de jaren heen klachten krijgt over weggeblazen of loszittende dakpannen. Zo heeft MAA tussen 2019 en 2021 elf meldingen over schade aan daken afkomstig uit Geverik ontvangen.

MAA erkent dat deze incidenten door omwonenden als beangstigend ervaren kunnen worden. Maar nog belangrijker: het kan leiden tot onveilige situaties. Sinds 2019 legt het luchthaven pannen vast op daken waar voor de tweede keer schade is ontstaan vanwege vortex. Maar nu wordt die regeling uitgebreid voor bepaalde gebieden. Met de totale uitvoering is 400.000 euro gemoeid.

Bewoners die in aanmerking komen voor het preventief vastzetten van dakpannen krijgen van MAA een informatiebrief. Die zal begin april op de mat vallen.

Bron: 1Limburg Nieuws