Home > Celstraf Thijs H. aangevochten: ‘Zijn wereld niet logisch’

Celstraf Thijs H. aangevochten: ‘Zijn wereld niet logisch’

feb 17, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Thijs stak in mei 2019 drie mensen dood, naar eigen zeggen in een psychose. Volgens advocaten Bo te Baerts, Job Knoester en Serge Weening moet Thijs volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard.

Knoester, als advocaat gespecialiseerd in tbs-zaken, startte het pleidooi donderdag met een citaat. “In een zaak als deze, waar het intense leed van nabestaanden botst met de ontoerekeningsvatbaarheid van een ernstig psychiatrisch zieke verdachte, is een voor iedereen als rechtvaardig gevoelde uitkomst wellicht onmogelijk.”

Die passage komt uit het vonnis over de Groningse bioscoopmoorden. Volgens advocaat Knoester vat dit citaat ook de zaak van Thijs goed samen. “U zoekt logica in zijn wereld, maar zijn wereld is niet logisch voor ons. Hij kan zijn handelen ook niet verklaren, vanwege zijn ernstige ziekte.”

Justitie stelt dat Thijs heldere momenten had rondom de moorden en bovendien psychotisch gedrag veinsde of aandikte. Daarin zou hij door zijn moeder zijn gestuurd. “Ik zie dat niet”, zegt Knoester. “Ik zie juist een moeder die zorgt dat haar kind dit proces overleeft. Dat hij geestelijk gezond blijft. Deze situatie doet dingen met mensen die je liever niet zou doen als je niet in de situatie zit.”

Zes deskundigen, in koppeltjes van twee, bogen zich over de psyche van Thijs. De eerste vier deskundigen kwamen tot een psychose en achtten Thijs volledig ontoerekeningsvatbaar. Alleen de laatste twee deskundigen aan een psychose. Justitie koos dinsdag uitgerekend dat rapport te volgen. “Dit onderzoek was het meest compleet”, zei de aanklaagster daarover.

Volgens Knoester is het onbegrijpelijk dat de andere rapporten opzij zijn geschoven. “Er is geen motief denkbaar, anders dan een psychose. De laatste rapporteurs hadden een te beperkte blik en veel informatie is door hen genegeerd.” Knoester stelt dat er in aanloop naar de moorden verschillende momenten zijn aan te wijzen die duiden op een ontluikende psychose.

Advocate Te Baerts spreekt van ‘bizar handelen’ door Thijs. “Van het eerste slachtoffer snijdt hij een pink af, omdat hij denkt dat hij dit als bewijs moet laten zien aan ‘het systeem’ dat hem opdracht gaf om te moorden. Er is geen andere uitleg voor zijn bizarre handelen dan een psychose.”

Thijs’ eerste raadsman, Weening, stelt dat er ook niet van ‘moord’ kan worden gesproken. “Volledige ontoerekeningsvatbaarheid en voorbedachten rade sluiten elkaar uit. Dan kan er van moord ook geen sprake zijn. Volgens de rechtbank in Maastricht had hij heldere momenten. Kan van iemand die zodanig van het padje is, worden gezegd dat hij helder was? Dat hij na kalm beraad handelde?”

Dat Thijs zijn psychose of een andere stoornis zelf veroorzaakte door drugs te gebruiken, zoals justitie naar voren bracht, betwist Weening. “Zijn laatste joint rookte hij op 30 april, enkele dagen voor de feiten. Geen van de zes deskundigen heeft een causaal verband vastgesteld tussen middelengebruik en zijn psychose.”

Thijs kreeg het laatste donderdag het laatste woord. “Mijn psychose was echt. Aan iedereen die twijfelt, wil ik vragen: ‘Waarom zou ik dit doen?’ Ik had een mooie toekomst voor me. Aan de nabestaanden wil ik kwijt dat ik opensta voor contact. Om erover te spreken, of om mij de huid vol te schelden. Het spijt me zo ontzettend erg.” Op 17 maart doet het Hof uitspraak.

Bron: 1Limburg Nieuws