Home > Gemeenten zelf verantwoordelijk voor carnavalsevenementen

Gemeenten zelf verantwoordelijk voor carnavalsevenementen

feb 17, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat gemeenten zelf de knoop moeten doorhakken, lijkt geen probleem te zijn. De meeste gemeenten laten weten dat dit voor corona ook al het geval was. Sommige gemeenten hebben inmiddels vergunningen goedgekeurd, terwijl andere gemeenten verwachten geen nieuwe aanvragen meer te ontvangen.

Wat er precies te doen is met carnaval, is nog niet overal bekend. Sommige gemeenten voeren nog overleg, terwijl op andere plekken organisaties al volop bezig zijn met het organiseren van vastelaovesfestiviteiten. Hieronder een overzicht van de gemeenten in Zuid-Limburg, die door het besluit van de veiligheidsregio Zuid-Limburg zelf de invulling tijdens carnaval mogen bepalen.

In Beek kunnen inwoners op zondag 27 en maandag 28 februari de Baeker Vastelaovend bezoeken op de Markt. “Ik ben blij dat we in Beek weer carnaval kunnen vieren, maar het moet wel op een veilige manier gebeuren. Hierover zijn goede afspraken gemaakt met de organisatie”, aldus burgemeester Christine van Basten-Boddin in een eerder .

De gemeente Beekdaelen heeft nog niet op vragen over carnavalsactiviteiten gereageerd.

In Brunssum is tot nu toe één vergunning aangevraagd. Een woordvoerder laat weten die ook te verlenen: “Wij hebben een aanvraag binnen voor carnavalszondag. Wij zijn al heel lang met deze organisatie in gesprek. Het gaat om Koning Carnaval. We hebben het contact altijd warm gehouden, want ze bleven hopen dat het toch mogelijk zou zijn. De aanvraag heeft het gebruikelijke traject verlopen en we zien geen reden om het af te keuren. En we gaan de vergunning dus ook verlenen.”

Er zijn zes aanvragen ingediend in de gemeente Eijsden-Margraten: “Vier aanvragen voor een optocht en twee artiestenparades buiten.” De gemeente verwacht deze te kunnen verlenen, zo laat een woordvoerder weten.

Vlak na de persconferentie van coronaminister Ernst Kuipers had carnavalsvereniging De Winkbülle uit Heerlen al een heel programma voor Heerlen online gepubliceerd. Volgens voorzitter Paul Frissen van de Heerlense vereniging is alles in samenspraak met de gemeente besloten. De voorzitter van De Winkbülle kijkt uit naar zaterdag 26 februari, want dan volgt een ‘hele sjieke dag op het Pancratiusplein’. Die omvat de intocht van de Blauw Sjuut en een kindermiddag met artiesten, een dj, een schlagerparade en een alternatieve sleuteloverdracht met burgemeester Roel Wever van Heerlen.

“We zien dat verenigingen op diverse plekken een alternatieve invulling willen geven aan de carnavalsactiviteiten. Dit kan alleen als ze kleinschalig zijn én veilig kunnen plaatsvinden”, zegt de Heerlense burgemeester Roel Wever. “Rondom een aantal vergunnings- en meldingsplichtige activiteiten die passen binnen de gedachtegang zijn we in goed gesprek met een aantal partijen. Goed voorbeeld hiervan is het alternatief programma van Winkbülle.”

Er loopt momenteel een aanvraag in de gemeente. “De aanvraag die wij in behandeling hebben, verwachten te verlenen. Dit mede omdat het een terugkerende aanvraag is en de aanvraag geruime tijd bij ons bekend was. Met deze aanvraag kunnen we het kleine en lokale feest in veilige en geordende banen leiden”, aldus de gemeente. Om welk evenementen het precies gaat, is niet duidelijk.

Het is nog niet duidelijk hoe de vastelaovend in Maastricht er dit jaar uit gaat zien. Daarover wordt nog overlegd gevoerd. Zo is onder meer het doorgaan van de optocht nog onderwerp van gesprek. De gemeente geeft vrijdagmiddag om 14:00 uur duidelijkheid tijdens een persgesprek.

In de gemeente Simpelveld zijn nog geen aanvragen ingediend. Een woordvoerder laat weten dat ook niet meer te verwachten. “We zijn de afgelopen maanden regelmatig in gesprek geweest met de organiserende carnavalsverenigingen. Wij houden deze gesprekken aan als uitgangspunt voor ons beleid.”

Hoewel er werd opgeroepen om carnaval ‘klein en lokaal’ te houden, heeft de gemeente Sittard-Geleen toch besloten haar fiat te geven aan grote festiviteiten. “De verwachting is dat de mensen toch wel gaan komen, of er nu iets georganiseerd wordt of niet. Er is besloten om de organisaties de vrijheid te geven om met plannen te komen. Daarbij kijken we als gemeente mee om te zorgen dat het veilig en gezond georganiseerd wordt”, laat een gemeentewoordvoerder weten. “Een ordelijk verloop is het uitgangspunt. En dat bereiken we in dit geval vooral door te reguleren. Dat betekent voorwaarden stellen aan de festiviteiten.”

De Sittardse carnavalsvereniging De Marotte heeft wel een programma klaarstaan, maar vooralsnog zijn geen vergunningen verleend.

In Vaals zijn er tot zover geen aanvragen voor evenementen of activiteiten ingediend. De verwachting is dat veel mensen naar Aken gaan, waar normaliter ook groots carnaval wordt gevierd.

De gemeente Valkenburg laat weten dat er geen vergunningsaanvragen zijn binnengekomen. “Die komen waarschijnlijk ook niet meer. Er liggen afspraken met horeca dat carnaval in cafés en op straat gevierd gaat worden. Niet meer dan dat.”

De gemeenten Stein, Gulpen-Wittem, Landgraaf Voerendaal en Meerssen hebben donderdag niet meer gereageerd op vragen van L1.

De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft nog geen statement afgegeven over de vastelaovend. De gemeente Venlo heeft daar niet op gewacht. Daar hakte ze de knoop al door over de vorm van het feest. Zo mogen horecagelegenheden een buitenbar plaatsen. Daarnaast mogen joekskapellen buiten spontaan muziek maken, omdat er dit jaar geen buitenpodia zijn.

Ook in Echt-Susteren zijn ze er al over uit hoe carnaval gevierd moet worden. Dat laat een woordvoerder van burgemeester Jos Hessels weten. “Zo wordt het PlatsSpektakel, dat normaal op zaterdag plaatsvindt, nu gespreid over drie dagen. Dat is te regelen qua vergunning. Zo wordt er entree geheven en zijn maximaal tweeduizend bezoekers op de afgesloten Plats welkom”, legt hij uit. “Verder gaan de optochten van Echt en Susteren door, ingekort en zonder prijsuitreiking. En een kastelein mag best een tap aan de straat zetten.”

Bron: 1Limburg Nieuws