Home > LIVE: Volgende stap in heropening samenleving

LIVE: Volgende stap in heropening samenleving

feb 18, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Hoewel het aantal reizigers op Schiphol afgelopen jaar een stuk hoger lag dan in 2020, heeft de luchthaven nog altijd flink geleden onder de coronacrisis. Dat zal dan ook tot uiting komen in de financiële resultaten van de Schiphol Group. Zo kreeg de luchthaven veel minder start- en landingsgeld binnen doordat er minder gevlogen werd. Tegelijkertijd was er ook minder personeel nodig.

In 2021 reisden er in totaal 25,5 miljoen mensen via Schiphol, zo bleek eerder al. Dat was ongeveer een vijfde meer dan in 2020, maar ruim minder dan de 71,7 miljoen van 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. Die reizigers kwamen vorig jaar op de luchthaven aan met haast 267.000 vluchten, iets minder dan de helft van het aantal van 2019.

Is het nodig om volwassenen over een paar maanden een tweede boosterprik tegen het coronavirus te geven? En moeten alle volwassenen die extra prik dan aangeboden krijgen, of alleen mensen met medische risico’s? Daarover brengt de Gezondheidsraad vrijdag een advies uit aan het kabinet.

Ernst Kuipers, de minister van Volksgezondheid, had eind januari om het advies gevraagd. De huidige boostercampagne begon in november. Tot en met woensdag hebben bijna 8,8 miljoen volwassenen zo’n oppepprik gekregen. Die moet de afweer tegen het virus versterken.

De coronamaatregelen worden vrijdag weer verder versoepeld. Zo mogen onder meer de horeca, poppodia en theaters langer openblijven en hoeft na vertoning van het coronatoegangsbewijs binnen geen 1,5 meter afstand meer bewaard te worden.

Ook mogen overal, zoals bijvoorbeeld op de tribunes van voetbalwedstrijden, alle zitplaatsen weer gevuld worden. Alleen op locaties waar meer dan vijfhonderd mensen komen is een vaste zitplaats nog verplicht, evenals het dragen van een mondkapje voor wie opstaat.

Ook hoeven mensen die zijn besmet met corona vanaf vrijdag niet meer zeven dagen, maar nog slechts vijf dagen in isolatie. Als ze 24 uur klachtenvrij zijn mogen ze na die tijd weer naar buiten.

Bron: 1Limburg Nieuws