Home > Limburg telt minste vrouwelijke raadsleden van Nederland

Limburg telt minste vrouwelijke raadsleden van Nederland

feb 18, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat blijkt uit een onderzoek van stichting Stem op een vrouw.

In de gemeente Gennep zijn gemiddeld de minste vrouwen. Van de zestien raadsleden zijn er twee vrouwelijk (12,5 procent). Ook Venray ‘scoort’ laag: daar zijn vier van de 23 leden vrouwelijk, dat is 14,8 procent. Dat is nog minder dan de helft van het landelijke gemiddelde, dat 31 procent is.

Valkenburg heeft procentueel gezien de meeste vrouwelijke raadsleden: 47,1 procent (8 van de 17 leden). Daarna volgt de gemeente Stein met negen vrouwen van de 21 leden (42,9 procent).

In heel Nederland tellen maar zeven van de 345 gemeenten meer vrouwelijke raadsleden dan mannelijke. Amsterdam (23 versus 22) is een van die gemeenten. Een groot contrast met de gemeente Hardinxveld-Giessendam in Zuid-Holland. Daar zitten alleen maar mannen in de raad.

Al in 2018, na de gemeenteraadsverkiezingen, werd bekend dat Limburg laag scoort met vrouwelijke raadsleden. Klaartje Peters, hoogleraar lokaal bestuur van de Universiteit Maastricht, verklaarde destijds dat dat vooral te maken met de politieke cultuur. “Vrouwen storen zich meer dan mannen aan de profileringsdrang, aan het haantjesgedrag. Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen zich minder snel kandidaat stellen, ze wachten tot ze gevraagd worden. En ze vertrekken sneller uit de politiek, vaak door tijdsgebrek”, aldus Peters.

Als het echter gaat over vrouwelijke burgemeesters, is het beeld volledig anders. Daar staat Limburg al een paar jaar in de landelijke top.

Stichting hoopt dat er na de gemeenteraadsverkiezingen in maart meer vrouwen zitting nemen in de raad. Volgens de organisatie is dat erg belangrijk. “Dat zorgt voor meer diversiteit in de gemeenteraad en dat is goed voor de kwaliteit van de democratie én voor het vertrouwen in de politiek. Wanneer de raad meer divers is, maken raadsleden betere besluiten. Dat komt omdat zodra er meer verschillende mensen meepraten – bijvoorbeeld met verschillende culturele achtergronden, LHBT+, jong en oud, mbo’ers en universitair opgeleiden, met en zonder een beperking – er met meer mensen rekening wordt gehouden”, schrijft de stichting op haar site.

Bron: 1Limburg Nieuws