Home > Carnavalstoeristen niet welkom in Maastricht: ‘Even niet’

Carnavalstoeristen niet welkom in Maastricht: ‘Even niet’

feb 18, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“Het is echt de bedoeling dat iedereen in de eigen gemeente viert”, zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake. “Normaliter heten wij iedereen van harte welkom, maar dit jaar even niet.”

In Maastricht wordt de vastelaovend net als in andere Limburgse gemeenten kleiner en beperkter gevierd. “Ik ben heel tevreden dat het kabinet ruimte heeft geboden om carnaval te kunnen vieren. Maastricht is eraan toe, en ik gun het iedereen van harte”, zegt Penn-te Strake. “Aan de andere kant is het virus nog niet weg, en heeft de minister een aantal duidelijke adviezen gegeven. Binnen die kaders hebben we samen met de horeca en de Tempeleers gekeken naar een passende invulling.”

Zo zijn er afspraken gemaakt voor een ongeorganiseerde vastelaovend; dus zoveel mogelijk buiten vieren in de stad. Om te voorkomen dat het op bepaalde plekken heel druk wordt, zijn podia in de stad en optredens van artiesten buiten verboden. Daarnaast zijn carnavalskarren ook niet toegestaan. Om carnaval zo goed mogelijk ‘buiten’ te kunnen vieren, worden buitenbuffetten en toiletten geplaatst.

De kleinere en beperkte carnaval heeft ook gevolgen de jaarlijkse evenementen. Zo zal het optrekken en aflaten op kleine schaal plaatsvinden en zijn de optochten op zondag en maandag zonder wagens. “De kans was groot dat er bijvoorbeeld toch een spontane optocht zou zijn ontstaan, en dat er toch mensen de vastelaovend hadden willen starten en afsluiten op het Vrijthof. Uit het oogpunt van veiligheid kun je dan beter reguleren”, zegt Penn.

Het Z gaat niet door omdat podia verboden zijn, maar wordt vervangen door het alternatieve carnavalsevenement de .

Maastricht krijgt wel nog een stadsprins. Carnavalsvereniging De Tempeleers heeft besloten om voor het resterende carnavalsseizoen toch een voorganger van de stad uit te roepen. Dat gebeurt zaterdagmiddag.

Bron: 1Limburg Nieuws