Home > LIVE: Omgewaaide bomen zorgen voor veel schade en overlast

LIVE: Omgewaaide bomen zorgen voor veel schade en overlast

feb 18, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Een boom in Maastrichtse Tulpenstraat kreeg het flink te verduren door de storm. Meerdere takken braken af, waardoor de straat bezaaid lag met hout. Ook een lantaarn moest het ontgelden.

Een loods aan de Vieruitersten in Meijel is vrijdagmiddag bezweken door de hevige wind. Het gebouw werd compleet uit elkaar gerukt. De brandweer heeft de losse platen weggehaald om te voorkomen dat ze door de wind worden meegenomen en schade aanrichten.

Op meerdere plaatsen in Limburg zijn door storm Eunice (delen van) bomen omgevallen. Onder andere in Panningen, Griendtsveen en Weert blokkeren grote takken wegen. Ook een deel van de Maasboulevard in Maastricht is door een omgevallen boom ontoegankelijk.

Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo staken de bezorging om storm Eunice. Vanwege de storm geldt in bepaalde delen van Nederland code rood. AH stopte al met bezorgen vanaf 15.00 uur, Jumbo bezorgt niet in provincies waar code rood geldt. Wel houden AH en Jumbo hun winkels open. Onlinesupermarkt Picnic heeft besloten landelijk te stoppen met bezorgen.

Omdat een groot aantal meldkamers overbelast is, heeft de politie gevraagd om landelijk een NL-Alert uit te zenden. Dat kan alleen gedaan worden door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dit is twee keer eerder gebeurd. De eerste keer was tijdens een landelijke 112-storing in de zomer van 2019 en de tweede aan het begin van de coronacrisis, in maart 2020.

In Amsterdam is vrijdagmiddag opnieuw iemand om het leven gekomen door storm Eunice. De brandweer Amsterdam-Amstelland meldt dat er op de Vrijheidslaan een fietser onder een omvallende boom is terechtgekomen en daardoor is overleden. Het is voor zover bekend het derde dodelijke slachtoffer als gevolg van de storm. Een automobilist en een wandelaar in de regio Amsterdam kwamen eerder om het leven toen ze getroffen werden door een omvallende boom.

Een gedeelte van het dak van het stadion van ADO Den Haag is door de wind gegrepen en weggewaaid. Dat meldt de regionale Omroep West. Boven de tribune van het ADO-stadion zit een groot gat in het dak. Stukken van het dak vlogen door de lucht en het stadion werd ontruimd. De omgeving en de weg bij het pand, de Donau, zijn afgezet.

In delen van Nederland is het zogeheten NL Alert afgegeven.Met het alarmmiddel waarschuwt en informeert de overheid burgers wat te doen in een noodsituatie. Zo hebben inwoners in Zuidoost-Brabant om 17:14 uur een melding gekregen om binnen te blijven en niet met 112 te bellen. Het alarmnummer is overbezet. In aangrenzende gemeenten zoals Meijel, Nederweert of Venray blijft een NL alert voorlopig uit. “We hebben nog hiervoor niet gekozen. Het waait wel stevig, maar daar is vooralsnog alles mee gezegd. Tot dusver hebben we rond de 28 meldingen in de regio. Vooral bomen op de weg. Geen gewonden of niks”. laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Limburg weten.

Storm Eunice veroorzaakt vrijdagmiddag veel problemen op de weg. Vooral vrachtwagens lijken last van de wind te hebben en kantelen. Op meerdere plekken liggen vrachtwagens over de weg. Wegen zijn daarom afgesloten voor verkeer. Ook liggen op meerdere plaatsen bomen op de weg en stond er rond 16:00 uur op de Nederlandse wegen ongeveer 80 kilometer file.

Stukken dak van een woning aan de Hennesweg in Ospel zijn los gewaaid. De brandweer is bezig om met zandzakken andere daken te verstevigen.

Het onderhoud aan de beide tunnels van de A73 in Roermond en Swalmen is vanwege de storm Eunice uitgesteld. Dat onderhoud zou in de nacht van vrijdag op zaterdag worden uitgevoerd. Omdat het werk aan de tunnels niet doorgaat, kan het verkeer gewoon door de tunnels blijven rijden, maakte Rijkswaterstaat vrijdagmiddag bekend. Het werk wordt een andere keer gedaan.

Storm Eunice is vrijdagmiddag uitgegroeid tot een officiële zware storm in Nederland. Tussen 14:00 en 15:00 uur werd in Vlissingen een gemiddelde windsnelheid van 10 Beaufort gemeten en daarmee is voor het eerst sinds 9 februari 2020 sprake van een zware storm.

De zwaarste windstoot van 123 kilometer per uur werd tot nu toe in Hoek van Holland en Vlissingen gemeten.

Door de storm is een boom op de Eckelraderweg gevallen in Cadier en Keer. De brandweer is bezig de boom op te ruimen.

Strandtenthouders langs de Nederlandse kust, die hun zaak al hebben opgebouwd voor het komende seizoen, wachten vrijdag met angst en beven op de zware storm Eunice. Dat zegt Bas de Jong, woordvoerder van Strand Nederland, een samenwerking tussen zijn organisatie, de Nederlandse Kust Vereniging en Koninklijke Horeca Nederland.

“Fingers crossed, collega’s hebben zo veel mogelijk hun spullen in veiligheid gebracht en maatregelen genomen. We hopen dat het allemaal zal meevallen,” aldus De Jong. Tijdens de storm Corrie begin februari zijn in Noord-Holland al verschillende strandpaviljoens weggespoeld.

Storm Eunice heeft voor de hardste windstoot ooit in Engeland gemeten gezorgd. Het gaat volgens de Engelse weerdienst Met Office om een vlaag van bijna 200 kilometer per uur, die vrijdagochtend werd gemeten op het Isle of Wight, aan de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk.

Het eiland ligt in het deel van Engeland waar code rood is afgekondigd wegens storm Eunice. In de rest van het land geldt code oranje of geel. De Met Office waarschuwt voor levensgevaarlijke situaties door het noodweer.

Post- en pakketbedrijf PostNL volgt de lokale weersituatie om te besluiten of bezorgers veilig de weg op kunnen. Mogelijk zullen op verschillende plekken in het land de bezorgers stoppen met werken door de storm Eunice. PostNL laat klanten weten als dit gevolgen heeft voor de bezorging van pakketten.

“Sommige collega’s zijn sinds de ochtend al op pad en daar gaat de bezorging goed, maar op sommige plekken zullen we besluiten om niet te bezorgen vanwege de storm”, aldus een persvoorlichter. “De veiligheid van onze mensen staat voorop.”

Verschillende IKEA-vestigingen sluiten vrijdag eerder hun deuren vanwege storm Eunice. Het gaat onder andere om de woonwinkels in Amsterdam, Delft, Haarlem en Barendrecht. De winkel in Heerlen blijft wel open.

Vanwege de storm geldt in bepaalde delen van Nederland code rood. Daarmee wordt mensen afgeraden de weg op te gaan. Ook het personeel van IKEA moet op tijd naar huis kunnen, zo is de gedachte.

De genoemde winkels van IKEA zijn vrijdag tot 14.00 uur open.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen meldt dat vanwege de storm Eunice vrijdagmiddag veel theoretische en praktijkexamens niet door zullen gaan.

In de provincies waar het KNMI het weeralarm code rood heeft uitgeroepen zijn alle examens uitgesteld. Dat geldt voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Flevoland.

“We bellen betreffende opleiders en kandidaten, we roepen op om nu niet naar het examencentrum te komen. Als een examen niet doorgaat vanwege de storm, kunnen kandidaten kosteloos een nieuw examen of rijtest reserveren”, meldt het CBR.

Steeds meer instanties, bedrijven, dienstverleners en theaters doen vrijdagmiddag de deuren dicht om problemen door de storm voor te zijn. Zo is attractiepark Madurodam in Den Haag de hele dag gesloten en gaan dierentuinen Blijdorp en Artis begin van de middag op slot. Ook gaan enkele gemeentehuizen om 13.00 uur dicht, zoals in Leeuwarden en Hellevoetsluis. In Amsterdam is het lijsttrekkersdebat van AT5 voor vrijdagavond afgelast.

Waterbedrijf Vitens bekijkt of het veilig is om bij storingen monteurs de straat op te sturen. Verder gaan hier en daar milieustraten maar vast op slot. In Zeeland rijden de bibliobussen niet.

Vanwege de naderende storm Eunice zijn vrijwel alle coronateststraten en vaccinatielocaties dicht. Sommige locaties zijn vrijdag überhaupt niet opengegaan, anderen sluiten de deuren aan het begin van de middag. Zo hebben medewerkers nog tijd om veilig thuis te komen voordat de storm in volle kracht over Nederland raast.

In Limburg, waar code geel geldt, zijn de test- en vaccinatielocaties gewoon open.

Bruggen en sluizen in Flevoland worden vanaf vrijdagmiddag tot nader order niet meer bediend. Dat heeft de provincie Flevoland besloten nu de wind steeds meer aanwakkert. Flevoland behoort tot de gebieden waarvoor code rood is uitgeroepen vanwege storm Eunice.

De Markerwaarddijk, de N307 tussen Enkhuizen en Lelystad, gaat om 15.00 uur op slot, aldus de provincie. Dat zal tot zaterdagmorgen duren. Er geldt al een snelheidsbeperking en een inhaalverbod op de dijk. Flevoland adviseert weggebruikers om niet de weg op te gaan.

Streekvervoerder Arriva zet verschillende buslijnen verspreid over het land stil vanwege de storm Eunice. In de meeste gevallen parkeren chauffeurs rond 14:00 uur hun bus in de garage, zo vermeldt het bedrijf op zijn website.

De bussen in Zuid-Holland zullen hun passagiers tot 14:00 uur op de plaats van bestemming brengen. De buurtbussen in Noord-Brabant stoppen al om 12:00 uur met rijden. Enkele buslijnen in deze provincie hebben dan al hun laatste ronde gereden. De bussen op Terschelling houden er om 16:00 uur mee op, na de laatste boot.

In Limburg rijden de bussen vooralsnog gewoon na 14:00 uur.

Het treinverkeer ligt vanaf 14:00 uur plat in het hele land.

Maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl stopt vanaf 14.00 uur met het bezorgen van maaltijden in vrijwel het hele land vanwege de storm Eunice.

In Maastricht en Heerlen zal nog wel worden bezorgd, omdat het daar code geel is. Mocht de storm daar ook oprukken, dan stoppen de bezorgers ook in die steden met hun werk.

Tot 13.00 uur worden nog orders aangenomen, vertelt de woordvoerster. “De bezorgers kunnen dan op tijd naar huis gaan.” In Rotterdam wordt misschien al eerder gestopt, als Eunice daar eerder aankomt.

De storm die vrijdag over het land zal razen, is genoemd naar Eunice Foote. Zij wordt gezien als een van de eerste klimaatwetenschappers. De naam is ingebracht door het KNMI, bij het samenstellen van de namenlijst voor het seizoen 2021-2022.

Foote (geboren in 1819) wordt volgens het KNMI gezien als een van de eerste klimaatwetenschappers. “Ze was een pionier in het onderzoek naar de opwarming van lucht door de zon, en hoe die opwarming toenam onder invloed van koolstofdioxide, een fenomeen dat later het broeikaseffect zou genoemd worden”, vermeldt de site van het KNMI.

Rijkswaterstaat verwacht dat enkele wegen naar veerdiensten vanaf de Waddeneilanden vrijdag later op de dag onder water gaan lopen. Ook buitendijkse havengebieden kunnen onder water komen te staan door de zware zuidwesterstorm Eunice die over Nederland raast. Veel veerdiensten zijn al geschrapt voor vrijdag aan het eind van de dag.

Langs de hele kust is sprake van hoge waterstanden tussen vrijdagavond en zaterdagochtend. Het water bereikt zaterdag het hoogste punt in het noorden. Op de Wadden zal naar verwachting veel duin afslaan, maar dat herstelt zichzelf weer.

Ook in westelijke delen van België wordt het treinverkeer vrijdagmiddag gestaakt wegens de naderende storm Eunice. Tientallen scholen sturen hun leerlingen eerder naar huis of zijn niet opengegaan.

Vanaf 14.00 uur rijden er geen treinen meer in West-Vlaanderen, het grootste deel van Oost-Vlaanderen en op de grote lijnen rond Antwerpen, zegt spoorbeheerder Infrabel. Elders in Vlaanderen rijden de treinen uit voorzorg langzamer. Aan het eind van de middag, als de storm luwt, zou het treinverkeer kunnen worden hervat.

De wedstrijden van Fortuna Sittard, MVV Maastricht, Roda JC Kerkrade en VVV-Venlo gaan vrijdagavond niet door. Vanwege storm Eunice heeft de KNVB besloten om alle duels vrijdag af te gelasten.

Volgens de KNVB is het besluit genomen in overleg met clubs omdat de veiligheid van spelers, clubmedewerkers en supporters in en rondom het stadion door het extreme weer niet voldoende gegarandeerd kan worden.

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten vrijdagmiddag niet de weg op te gaan in de provincies waar code rood is afgekondigd vanwege storm Eunice. In de kustgebieden waarvoor code rood geldt worden zeer sterke windstoten verwacht met snelheden tot 130 kilometer per uur.

Het weeralarm is vanaf 14.00 van kracht voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied. “Advies is om in deze provincies niet de weg op te gaan”, aldus Rijkswaterstaat op Twitter. “Houd rekening met zeer zware windstoten en onverwachte situaties op de weg

Maastricht Aachen Airport heeft het vluchtschema vanwege storm Eunice nog niet aangepast. In de loop van de middag en avond landen nog drie toestellen op de luchthaven van Beek. Vijf vliegtuigen vertrekken vanaf MAA. “We hebben nog geen annuleringen”, zegt een woordvoerder.

Natuurbeheerders waarschuwen recreanten om vrijdagmiddag niet in de bossen te gaan lopen of fietsen. Dat is levensgevaarlijk, aangezien zware loshangende takken en boomkruinen ineens naar beneden kunnen vallen. Storm Corrie en storm Dudley hebben in de afgelopen twee weken al voor veel afbrekend hout gezorgd. Door storm Eunice kan dat losliggende hout zomaar wegwaaien. Ook de komende dagen zijn de bossen nog niet veilig, waarschuwt Natuurmonumenten.

De gemeente Rheden sluit natuurgebied de Posbank vanaf het middaguur helemaal af. Alle wegen gaan dicht en dat blijft zo totdat er geen risico’s meer zijn, aldus de gemeente. De afsluiting geldt voor alle gebruikers van de Posbank. Natuurmonumenten sluit het bezoekerscentrum Veluwezoom bij de Posbank. Staatsbosbeheer sluit vanaf vrijdagmiddag 13.00 uur alle buitencentra in natuurgebieden. Ook de eigen kantoren gaan dicht vanwege de voorspelde zware storm.

Het KNMI heeft vrijdag code rood uitgegeven vanwege storm Eunice die over ons land trekt. Het openbaar vervoer ligt plat en verzekeraars verwachten enorme schade. Hoe kun je je toch voorbereiden op de komst van Eunice? heeft een aantal tips op een rijtje gezet.

Op Schiphol zijn vrijdagochtend in totaal ongeveer 300 vluchten geannuleerd in verband met de storm Eunice. Een woordvoerder van de luchthaven verwacht dat het aantal geannuleerde vluchten gedurende de dag nog zal toenemen. In totaal stonden er voor vrijdag zo’n 1000 aankomende en vertrekkende vluchten gepland.

Een groot deel van de 300 geannuleerde vluchten zijn vluchten van KLM. Die luchtvaartmaatschappij liet donderdagavond al weten uit voorzorg bijna 170 vluchten te annuleren.

Thijs Zeelen, weerman bij Meteo Limburg, attendeert erop dat aan de andere kant van de grens in Duitsland code rood geldt. “Over de grens in de stad Kleve geldt code rood. Houd dus echt rekening met (zeer) zware windstoten.” In Limburg geldt vooralsnog code geel.

Veel bedrijven en organisaties in Duitsland hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Zo houden veel scholen vandaag hun deuren dicht.

Waterschap Zuiderzeeland sluit vrijdag een deel van de Kadoelerkeersluis tussen het Zwarte meer en het Kadoelermeer om de Kop van Overijssel te beschermen tegen overstromingen. Het is volgens het schap uitzonderlijk dat de Kadoelerkeersluis wordt gesloten. In gesloten toestand werkt de sluis als een dijk voor het achterliggende gebied. Vaarverkeer is gestremd tot zaterdag 12.00 uur.

Het waterpeil in het IJsselmeer en het Ketelmeer was al hoog en is door storm Dudley nog verder opgestuwd. Vrijdag worden opnieuw zware windstoten verwacht. Het water uit het achterland kan niet wegstromen, omdat de Ramspolkering bij Ens ook gesloten is. Daarom is de Kadoelerkeersluis nodig als waterkering.

Ook universiteiten in Tilburg, Enschede, Rotterdam en Nijmegen hebben besloten om vrijdagmiddag geen fysieke les te geven vanwege storm Eunice. Eerder lieten Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en de Hogeschool van Amsterdam al weten dat ze op tijd dichtgaan. Door de storm rijden er na 14.00 uur geen treinen meer. In verschillende steden stopt ook het andere openbaar vervoer met rijden.

Het KNMI heeft voor de kustprovincies code rood afgekondigd. ‘De provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied krijgen vanmiddag en vanavond te maken met zeer zware windstoten van 100-120 km/u, aan de kust tot 130 km/u. Hiervoor geldt vanaf 14 uur code rood, (weeralarm)’, aldus het weerinstituut op haar website.

De Britse weerdienst heeft voor het zuidoosten van Engeland, inclusief Londen, code rood uitgevaardigd vanwege storm Eunice. Het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk was een dag eerder alvast gewaarschuwd voor de harde wind. De storm is daar vrijdagochtend aan land gekomen.

De Britse bevolking wordt aangespoord om thuis te blijven terwijl de storm over het land raast. De Met Office, de Britse variant van het KNMI, waarschuwt onder meer voor rondvliegende objecten. Met windstoten tot 145 kilometer per uur kan dat levens in gevaar brengen.

Er wordt in het Verenigd Koninkrijk niet vaak met code rood gewaarschuwd voor slechte weersomstandigheden. Voor bijna heel het zuiden is code rood afgegeven, in andere delen van het land geldt code geel en oranje.

Uit voorzorg in verband met de naderende storm Eunice is in de Rotterdamse Maashaven de boot verplaatst waarop asielzoekers worden opgevangen. Het schip ligt nu aan de Maaskade, meldt de veiligheidsregio.

Het is de bedoeling dat de boot uiterlijk zaterdag weer terugkeert naar de oude ligplaats.

Mocht je de dupe worden van stormschade, dan bel je in de meeste gevallen de brandweer en bij twijfel altijd 112. In het kaartje hieronder meer voorbeelden.

Meteo Limburg meldt dat er in de loop van de middag windstoten kunnen ontstaan van 90 tot 110 kilometer per uur. Hierdoor kan ook stormschade ontstaan: ‘Dit geldt ook voor vrijdagavond. De meeste wind is waarschijnlijk voor het uiterste noorden van Limburg en voor de hoogste gebieden in Zuid-Limburg. In de loop van de avond is het in de koude stevige wind 4 à 5 graden.’

Vanwege de (verwachte) harde windstoten rijden er minder treinen in de ochtend. Vanaf 14:00 uur rijden er door het hele land geen treinen meer. Op de website van NS en Arriva staan de aangepaste vertrektijden. Voor zover bekend rijden de bussen in Limburg wel de normale dienstregeling.

KLM heeft, voor zover nu bekend, bijna 170 vluchten geannuleerd in verband met de storm en er rijden in de ochtend minder treinen. Vanaf 14.00 uur ligt al het treinverkeer stil. Veel teststraten en vaccinatielocaties gaan dicht vanwege Eunice en de ANWB stelt op de website dat het onderweg bij storm gevaarlijk kan zijn. “Het vraagt om aangepast rijgedrag en extra alertheid.”

Storm Eunice volgt storm Dudley op, die donderdag voor veel overlast en schade zorgde. Voor Dudley werd code geel afgegeven. Voor Eunice dus code oranje, behalve in Limburg. Op de site van het KNMI wordt uitgelegd wat bedoeld wordt met code oranje. “Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is”, aldus het KNMI.

Bron: 1Limburg Nieuws