Home > Bondscoach Coopmans ziet Schouten derde goud pakken

Bondscoach Coopmans ziet Schouten derde goud pakken

feb 19, 2022 | 1Limburg, Sport

Bij de mannen werd er geen medaille gepakt door Nederland.

Bij de vrouwen was er op voorhand de meeste kans op medailles. Met Irene Schouten en Marijke Groenewoud kon Coopmans twee wereldkampioenen selecteren voor de massastart. Schouten en Groenewoud konden in tegenstelling tot de mannen wel rekenen op hun sprint. Halverwege de race ging het mis bij Groenewoud, ze viel en was daarmee direct uitgeschakeld voor de medailles. Alle aanvallen werden daarna teruggehaald, waardoor de vrouwenrace eindigde in een massasprint. Daarin was Schouten de beste voor Ivanie Blondin en Francesca Lollobrigida.

Bij de mannen wisten Sven Kramer en Jorrit Bergsma met veel moeite de finale te bereiken, waar ook de andere favorieten zich voor wisten te plaatsen. Doordat Coopmans twee aanvallers selecteerde voor de Olympische Spelen moesten de Nederlandse mannen het hebben van een harde finalerace met veel aanvallen.

Het regende inderdaad zoals verwacht aanvallen van landen die geen sprinter hadden voor een mogelijke eindsprint. Ook Nederland probeerde het. Sven Kramer, die zijn laatste Olympische race reed, viel twee keer aan. En ook Jorrit Bergsma probeerde het meermaals. De aanvallen werden echter steeds geneutraliseerd door de Belg Bart Swings, een van de topfavorieten voor het goud. Bij het ingaan van de laatste ronde reed Bergsma aan de leiding, maar toen de sprinters de snelheid verhoogden kon Bergsma niet meer mee. In de eindsprint was het Bart Swings die België het eerste goud bezorgde op de Olympische Winterspelen sinds 1948.

Bondscoach Coopmans zag Jorrit Bergsma uiteindelijk als negende finishen en Sven Kramer werd 15e in zijn laatste Olympische race.

Door de gouden medaille sluit Coopmans de Olympische Spelen af met een gouden en een bronzen medaille als bondscoach. De bronzen medaille veroverde hij met de vrouwen van de ploegenachtervolging. De massastart was het laatste onderdeel waarin Nederland een serieuze kans maakte op het behalen van eremetaal. Daardoor zal Nederland waarschijnlijk de Olympische Winterspelen afsluiten met acht gouden, vijf zilveren en vier bronzen medailles

:

Bron: 1Limburg Sportnieuws