Home > Stormen zorgen voor drukte: ruim 850 meldingen bij brandweer

Stormen zorgen voor drukte: ruim 850 meldingen bij brandweer

feb 21, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Maar dat aantal kan volgens de twee Limburgse veiligheidsregio’s nog oplopen, omdat het maandag opnieuw hard waait met zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

De honderden meldingen zijn vanuit de hele provincie gekomen. Volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zijn er ongeveer 500 stormmeldingen gedaan binnen hun regio. “Dat cijfer kan een beetje afwijken, omdat we ook meldingen van andere meldkamers hebben gecoördineerd. Maar ook vandaag blijven ze binnenkomen. De teller staat nu op 17”, aldus de woordvoerster.

Brandweerlieden moesten meerdere keren in actie komen voor omgevallen bomen, afgewaaide dakpannen of schade aan gebouwen. “Maar een boom die dwars door een huis is gevallen in Roermond springt er wel uit. Gelukkig was er niemand aanwezig, omdat de woning te koop staat”, vertelt de woordvoerster.

In het zuiden van de provincie heeft de brandweer 350 stormmeldingen ontvangen. Daar ging het ook met name om meldingen van omgewaaide bomen op huizen en wegen. Verder lag het treinverkeer tussen Landgraaf en Kerkrade donderdag uren plat, omdat er door Dudley een boom op het spoor lag. Ook zaterdag reden er bijna geen treinen in Limburg. Eunice heeft volgens spoorbeheer ProRail voor enorme schade gezorgd.

In heel Nederland hebben de februaristormen voor zeker 500 miljoen euro aan schade veroorzaakt aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen. Dit volgt uit een eerste inventarisatie van de verzekerde schade door het Verbond van Verzekeraars. De komende dagen blijft het namelijk flink waaien, zo is de verwachting. Dan bestaat het risico dat dakpannen en zonnepanelen die door eerdere windstoten zijn losgekomen voor meer schade zorgen. Datzelfde geldt voor bomen die al iets zijn ontworteld.

Ook de wegbeheerders van de Provincie Limburg hebben het druk gehad met allerlei meldingen. Tussen vorige week woensdag en maandag kwamen er 110 stormmeldingen binnen, van ook voornamelijk omgewaaide bomen. De wegbeheerders zijn verantwoordelijk voor de Provinciale wegen, Rijkswaterstaat houdt de snelwegen in de gaten. “Alle meldingen komen binnen in de centrale meldkamer in Helmond en van daaruit wordt alles verdeeld. Als het een melding is over een weg waar de provincie eigenaar van is, komen ze bij ons uit. We gaan er naartoe, zetten indien nodig de weg af en zorgen voor een oplossing,” vertelt wegbeheerder Joep Steskens.

Bron: 1Limburg Nieuws