Home > Justitie wil ‘Napoleon’ gijzelen tot hij vier ton betaalt

Justitie wil ‘Napoleon’ gijzelen tot hij vier ton betaalt

feb 22, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Jan zat zijn gevangenisstraf van zes jaar al uit, maar betaalde slechts een fractie van zijn schuld aan de Staat.

Op 3 juli 2007 viel de politie binnen in voormalig restaurant De Vossenheuvel in Well. Het pand stond toen al jaren leeg, maar buurtbewoners zagen er toch activiteit en waarschuwden de politie. Na verschillende meldingen en een warmtemeting besloten de opsporingsdiensten tot een inval. In het oude horecapand werd een cocaïnewasserij gevonden.

Na onderzoek bleek cocaïne vanuit de Colombiaanse hoofdstad Bogota naar een bedrijf in Enkhuizen te worden getransporteerd. De cocaïne werd verstopt in een kruidenmengsel. Dat mengsel werd via Enkuizen weer naar het pand in Well vervoerd. Daar werd de cocaïne weer gescheiden van de kruiden en verkoopklaar gemaakt. Het is zover bekend de eerste cocaïnewasserij ooit in Limburg.

In de fabriek waren verschillende Colombianen werkzaam. Zij gaven de inmiddels 67-jarige Jan als bijnaam ‘Napoleon’, volgens opsporingsdiensten vanwege zijn leidinggevende rol in de operatie. De rechter in Roermond veroordeelde Jan tot tien jaar gevangenisstraf. In hoger beroep werd hij tot zes jaar celstraf veroordeeld. Later oordeelde een rechter dat Jan crimineel verdiend geld moest terugbetalen.

Justitie becijferde het criminele inkomen van Jan op 434.000 euro. Nadat verschillende kostbaarheden van Jan zijn afgenomen, bleef een som van zo’n 392.000 euro over. Naar eigen zeggen kan hij dat niet betalen. “Cliënt is gepensioneerd, heeft een AOW van 850 euro per maand en betaalt iedere maand honderd euro af aan zijn schuld”, zegt advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen.

Jan houdt tot op de dag van vandaag ook vol geen geld te hebben ontvangen uit de cocaïnewasserij. “Ik heb die mannen alleen op een plek gewezen, meer niet.”

Van Berge Henegouwen noemt zijn cliënt een kale kip. “Hij is lang geobserveerd en getapt, maar uit niets blijkt dat hij een verborgen vermogen heeft, zoals justitie stelt. Cliënt heeft al sinds de jaren negentig dezelfde Opel op de oprit staan en is nooit op vakantie geweest.” Justitie wil toch dat Jan de tonnenschuld betaalt. Als hij niet betaalt, wil justitie hem 540 dagen in een gevangenis plaatsen.

De zestiger probeert dat via de rechter te voorkomen. “Wat heeft het voor zin een bejaarde man die het helemaal niet kan betalen nog eens 540 dagen op te sluiten”, vraagt advocaat Van Berge Henegouwen zich af. “Hier is sprake van financiële uitzichtloosheid, het is mensonwaardig wat hier gebeurt.” De advocaat heeft de rechter gevraagd de schuld van zijn cliënt kwijt te schelden.

Justitie is het daar niet mee eens. “Ik geloof het gewoon niet”, zegt de aanklager. “Een deurwaarder kan alleen naar legale vermogensbestandsdelen kijken. Ik heb geen idee wat er illegaal rechts of links ligt.” Dinsdagmiddag besluit de rechter of Jan’s schuld wordt kwijtgescholden.

Bron: 1Limburg Nieuws