Een presentatie van een gloednieuwe wielerploeg is altijd spannend, zowel voor de renners als ook voor de ploegleiding.
Nieuwbakken ploegleider Rob Ruijgh is tot op het allerlaatste moment bezig om alles en iedereen op de juiste plek te zetten. Als renner heeft hij vele ploegvoorstellingen meegemaakt, bij zowel World Tour-ploegen (Team Vacansolei DCM) als ook bij kleinere Belgische ploegen. Hij weet uit eigen ervaring als geen ander dat je in de voorbereiding alles tot in de kleinste details moet regelen.
Ruijgh maakte als renner van de Belgische formatie Tarteletto – Isorex mee dat de schoenen op het allerlaatste moment niet gearriveerd waren. Hij verscheen toen samen met zijn toenmalige ploeggenoten op sokken op het podium. Niet echt een heldhaftige entree aan het begin van het seizoen. Dus heeft Ruijgh zijn eigen renners vooraf nog eens duidelijk geïnstrueerd om vooral je gymschoenen mee te nemen.
Dat Ruijgh met een eigen ploeg zou komen speelde al een tijdje door het hoofd van de tegenwoordig in het Belgische Rekem wonende ploegleider. Het was alleen wachten op het juiste moment. Het opstarten van een nieuwe vereniging, want dat is het officieel, is niet zomaar geregeld. Samen met zijn vrouw Viv is hij meer dan een jaar bezig geweest om de ploeg, die voornamelijk bestaat uit renners in de leeftijd tussen twaalf en twintig jaar, in de steigers te zetten.
Ouders en coryfeeën uit de Limburgse wielersport vermaken zich kostelijk tijdens de ploegvoorstelling in de sporthal van Berg en Terblijt. Cabaretier Leo Alkemade loodst als presentator de jongeren door de voorstelling heen. Voor menig presentator zijn de bij sommige renners louter uit “ja” of “nee” bestaande antwoorden een lijdensweg. Alkemade weet er echter toch een humoristische show van te maken. Bij een jonge renner, die met zijn arm in een mitella en schaafwonden op zijn kin het podium betreedt, is zijn openingsvraag: “Ben jij wel eens met de fiets gevallen?” Het publiek kan de losse humor goed waarderen.
Dat Ruijgh, in 2011 twintigste in de Tour, over veel wielerkennis beschikt moge duidelijk zijn. Maar hij blijkt die kennis ook nog eens op een mooie, maar duidelijke manier te kunnen overbrengen op de jeugd, zonder dat hij het menselijke aspect vergeet. Ruijgh rijdt tijdens de training in de Voerstreek met de ploegleidersauto waakzaam achter zijn renners aan. Tijdens de voorbespreking wordt het doel van de training uitgelegd. Deze trainingsdag staat het rijden in waaiers op het programma. Als voormalig renner ontgaat hem geen detail en geeft hij door het open raam aanwijzingen als er iemand de opdracht niet goed uitvoert.
De aanwijzingen gaan vaak gepaard met een gezonde, doch belerende dosis wielerhumor. Op het moment dat een jonge wielrenner zich laat afzakken om te vragen of Rob een fietspomp bij zich heeft, zijn achterband is leeg, vraagt Rob droogjes: “Had je dat thuis niet kunnen doen?” Uiteraard gaat de auto op een veilige plek aan de kant en worden een paar snokken lucht toegevoegd. De jonge renner moet echter wel zelf een aantal kilometers lang het gat naar het groepspeloton dichtrijden, waardoor deze training hem de nodige energie kost en tegelijkertijd duurvermogen oplevert.
De jonge wielerploeg bestaat niet louter alleen uit renners, ploegleiding en mecaniciens. De staf is onlangs uitgebreid met een eigen fysiotherapeut, ploegarts en voedingsdeskundige. Vooral dat laatste heeft al zijn vruchten afgeworpen. Renner Sylvain Vleugels onderwierp zich aan een streng voedingsprogramma, in combinatie met door Ruigh opgestelde trainingsschema’s en raakte 15 kilogram kwijt. Vleugels is terecht trots op zijn prestatie en kijkt dan ook reikhalzend uit naar de eerste koersen bergop. Na afloop van de training dirigeert Ruigh de renners direct sporthal De Bosdries in: “Eerst douchen en dan op tijd aan tafel.” De renners krijgen een door de voedingsdeskundige samengestelde maaltijd voorgeschoteld. Het maaltijdrecept van vandaag is echter net zo oud als de wielersport zelf: een pastamaaltijd. Sommige dingen moet je in de wielersport niet willen veranderen.
Of de aanpak van de wielerploeg van Ruijgh over vijf jaar nieuwe Limburgse profrenners oplevert staat slechts in de sterren geschreven. Het is wel duidelijk dat het TigeRR Cycling Team voornamelijk bestaat uit renners die de ambitie hebben om de komende jaren vooraan in het peloton, en het liefst voor het peloton uit te rijden. Om dat te bewerkstelligen stelt Ruijgh voor de renners een aantrekkelijk programma samen. Voor de junioren staat zaterdag al de eerste grote koers op het programma: Kuurne-Brussel-Kuurne.
Om tijdens deze koers niets aan het toeval over te laten zijn de renners onder leiding van Ruigh het parcours van deze Belgische semi-klassieker op de fiets gaan verkennen. Vooruitkijkend wil Ruijgh volgend jaar mogelijk al etappekoersen in bijvoorbeeld Frankrijk gaan rijden. Ambitie genoeg, van zowel de renners als ploegleiding.
Bron: 1Limburg Sportnieuws