Home > Peggy Vrijens hoofdpersoon in wereldberoemde game

Peggy Vrijens hoofdpersoon in wereldberoemde game

feb 22, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Wanneer je geen gameconsole hebt is de kans groot dat je er nog nooit van hebt gehoord. Maar de voorganger van het langverwachte spel, Horizon Zero Dawn, is meer dan 20 miljoen keer over de toonbank gegaan. “De game-industrie is zoveel groter dan de filmindustrie. Dit spel is de grootste en duurste productie ooit in Nederland gemaakt”, vertelt de in Maastricht geboren Vrijens enthousiast.

Vorige week vrijdag is het tweede deel van de inmiddels wereldberoemde Horizon-franchise uitgekomen. Een Amsterdamse studio, Guerrilla Games, heeft er maar liefst vier jaar aan gewerkt. De honderden makers hebben alles tot in de puntjes uitgewerkt. “Over elk blaadje en luchtwolkje is nagedacht. Er is een complete wereld met monsters bedacht met volkeren die hun eigen taal spreken”, aldus Vrijens.

Aan hoofdpersonage Aloy de taak om de wereld te redden van allerlei (robotachtige) monsters en slechteriken. Voor de opnames heeft Vrijens meer dan honderd draaidagen gehad, van een spiksplinternieuwe studio in Amsterdam tot grote scènes met wel vijftien acteurs in Stockholm. In de game-industrie noemen ze het ‘mocappen’, motion capture, waarbij de bewegingen van de actrice worden gedigitaliseerd zodat alles tot in de kleinste details klopt.

“Het is een heel maf besef dat iedereen over de wereld mijn bewegingen kan zien. De grap is ook dat ik naast Aloy andere figureren in de serie speel. Zo komt ‘mijn’ karakter af en toe een dronken man of een ander wezen tegen, die ik ook heb gespeeld.” De actrice herkent zichzelf al snel terug op het scherm: “Ik heb al kleine stukjes teruggezien en ik herken mijn eigen bewegingen en herken wat ik aan het doen ben. Hoe iemand loopt is zo typisch, het moet dan ook heel consistent blijven.”

Ongeveer 96 procent van alle bewegingen zijn van het lichaam van Vrijens. “Er wordt heel veel gesprongen en er zijn heftige vechtscènes, die heeft een stuntvrouw gedaan. De makers zijn anders bang dat de acteurs gewond raken en niet verder kunnen werken.” Zo wilde de actrice een keer zelf van een tafel springen, waar al snel een stokje voor werd gestoken: “Nee, nee, nee!” riepen de makers.

Er hebben vier mensen gewerkt om alle mimiek van hoofdpersonage Aloy compleet te maken. Buiten de bewegingen van Vrijens en de stuntvrouw is het gezicht van de Rotterdamse Hannah Hoekstra. De stem is ingesproken door de Amerikaanse stemactrice Ashly Burch. “Ik krijg vanuit heel Nederland veel berichtjes van fans. Maar de credits gaan eigenlijk naar Ashly, zij is de stem van het spel en was dat ook in het eerste deel.”

Het maken van een groot ‘open wereld’-spel als Horizon noemt Vrijens monnikenwerk. Zo kreeg ze van een make-upartiest allemaal noppen op haar lichaam die alle kleine bewegingen waarnemen. Ook boven haar wenkbrauwen en op haar lippen kreeg ze noppen, net als een helm op haar hoofd. Hoewel gamers in het spel in aanvaring komen met monsters, moest Vrijens het doen met haar verbeelding. “Je moet zo op je verbeeldingskracht varen, een monster is gemaakt van een paar tafels en een wiel. Ik draag een vreemd pak en gebruik een aantal rekwisieten. Een speer in het spel, is een stok in de studio.”

Voordat haar werkzaamheden begonnen, heeft de actrice ook een geheimhoudingsplicht moeten tekenen. “Het mocht nog helemaal niet bekend zijn. Ik werd benaderd om gewoon even een karakter te spelen en niet zozeer Aloy. Later werd aan me gevraagd of ik toch auditie zou willen doen voor het hoofdpersonage.”

De grootte van het spel wordt misschien nog iets duidelijker als je bedenkt dat Aloy ook de cover siert van de Italiaanse Vanity Fair. En de distributeur van het spel, Sony, heeft in enkele grote steden zoals Parijs grote marketingacties opgezet. Daar is een levensgroot beeld van Aloy opgezet met een monster bij een van de drukst bezochte metrostations.

Vrijens zelf is geen echte gamer, maar zou voor dit spel een uitzondering maken: “Ik ken alles, weet van alle volkeren en heb zoveel scènes gespeeld. De collega’s waarmee ik gewerkt heb, zie ik ook allemaal weer terug, maar dan in het spel.”

Of er een derde deel komt, weet ze nog niet. Maar ze zou er maar al te graag weer aan mee willen werken. Momenteel is ze weer druk aan het werk, met acteren, maar dan voor een film. “Voorlopig ben ik nog lekker aan het werk, maar ik vind het wel te druk in Amsterdam. Later wil ik weer terug naar Limburg, dat zeg ik altijd. Ook mijn Limburgse vriendinnen, die nu in Amsterdam wonen, willen later weer terug naar het zuiden. Carnaval gaan we dit jaar ook met de hele club vieren. Ik trek dit jaar een aantal jurken over elkaar, met een knalroze pruik en wat schmink.”

Bron: 1Limburg Nieuws